Investigations of SrRuO₃ and Sr₂RuO₄
SrRuO₃ve Sr₂RuO₄'ün incelenmesi
  1. Tez No: 1010593
  2. Yazar: ÖZHAN ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KLAUS-ULRİCH NEUMANN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik fizik, Classical physics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Loughborough Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
Özet
Perovskit yapısındaki SrRuO₃, CaRuO₃, Sr(1−x)CaₓRuO₃ (x = 0,5 ve 0,75) ile tabakalı perovskit Sr₂RuO₄'ün yapısal ve manyetik özellikleri X-ışını kırınımı, nötron saçılması ve SQUID ölçümleri kullanılarak incelenmiştir. SrRuO₃, Tc = 162 K geçiş sıcaklığına sahip ferromanyetik bir malzemedir. Bu bileşik 450 K sıcaklığa kadar ortorombik yapısını korumaktadır. CaRuO₃ ise 2 K sıcaklığa kadar paramanyetik kalmakta ve 2 K ile 300 K arasında herhangi bir yapısal faz geçişi göstermemektedir. Sr₂RuO₄ ise ne manyetik olarak düzenlenmiş bir yapı sergilemekte ne de 2 K ile 450 K arasında kristalografik yapısında herhangi bir değişim göstermektedir. SrRuO₃'teki manyetizmanın kökeninin, gezgin (itinerant) 4d bant elektronlarından kaynaklandığı belirlenmiştir. CaRuO₃, SrRuO₃'e kıyasla daha dar bir 4d banda sahiptir. CaRuO₃'teki 4d bant genişliği, herhangi bir manyetik düzenin oluşmasına izin vermemektedir. SrRuO₃ ve CaRuO₃ arasındaki birim hücre farklılıklarının da bant yapısından kaynaklandığı gösterilmiştir. Paramanyetik nötron saçılması sonuçları da bu rutenatlarda gözlenen gezgin 4d bant manyetizması görüşünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The structural and magnetic properties of perovskites SrRu03, CaRU03. Sr(1_x)CaxRu03 (x= 0.5, 0.75) and the layered perovskite Sr2Ru04 have been investigated using X-ray diffraction, neutron scattering and SQUID measurements. SrRu03 is ferromagnetic with a transition temperature of Tc=162K. It remains orthorhombic up to 450K. CaRu03 is paramagnetic down to 2K and shows no structural phase transition between 2K and 300K. Sr2Ru04 is neither magnetically ordered nor does it changes its crystallographic structure between 2K and 450K. The nature of the magnetism in SrRu03 has been found to originate from itinerant 4d band electrons.CaRu03 possesses a narrower 4d band compared to SrRu03. The width of the 4d band in CaRu03 does not allow any magnetic order. The unit cell differences between SrRu03 and CaRu03 are also due to the band structure. Paramagnetic neutron scattering also supports the notion of itinerant 4d band magnetism in these ruthenates.