Bir aile sağlığı merkezine başvuranerişkin bireylerde iklim değişikliğifarkındalığı ve yaşam kalitesininbelirlenmesi
Determination of climate change awareness and quality of life in adult individuals applying to a family health center
  1. Tez No: 1010599
  2. Yazar: ORHAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DENİZ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, yaşam kalitesi, eğitim düzeyi, halk sağlığı, aile hekimliği, Climate change, quality of life, education level, public health, family medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, bir Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran erişkin bireylerde iklim değişikliği farkındalığı ve yaşam kalitesi düzeylerini belirlemek; bu iki değişkenin birbirleriyle ve sosyodemografik faktörlerle ilişkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve analitik nitelikteki bu saha araştırmasına 18 yaş ve üzeri 501 gönüllü birey dâhil edilmiştir. Veriler; sosyodemografik bilgileri içeren anket formu, İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği (İDFÖ) ve WHOQOL-BREF kullanılarak toplanmıştır. Analizler SPSS 27 programında yapılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Eğitim düzeyi arttıkça iklim değişikliği farkındalık puanlarında anlamlı artış saptanmıştır. Pearson korelasyon analizine göre iklim değişikliği farkındalığı ile yaşam kalitesi arasında zayıf ancak istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,12; p=0,01). Yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, medeni hâl ve yaşanılan yer açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: İklim değişikliği farkındalığı ile yaşam kalitesi arasında zayıf da olsa anlamlı bir ilişki vardır. Eğitim düzeyi bu farkındalığın en önemli belirleyicilerinden biridir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde farkındalığı artırmaya yönelik eğitim ve müdahale programlarının geliştirilmesi, yaşam kalitesini hem bireysel hem toplumsal düzeyde destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess climate change awareness and quality of life among adults attending a Family Health Center, and to examine the relationship of these two variables with each other and with sociodemographic factors. Materiasl and Methods: This descriptive, cross-sectional, and analytical field study included 501 volunteers aged 18 years and older. Data were collected using a questionnaire form including sociodemographic information, the Climate Change Awareness Scale (CCAS), and the WHOQOL-BREF. Statistical analyses were performed with SPSS version 27, employing descriptive statistics, t-tests, ANOVA, and Pearson correlation. A significance level of p<0.05 was considered. Results: Higher education levels were significantly associated with increased climate change awareness scores. Pearson correlation analysis revealed a statistically significant but weak relationship between climate change awareness and quality of life (r=0.12; p=0.01). No significant differences were observed in terms of age, gender, income level, marital status, or place of residence. Conclusion: There is a statistically significant but weak relationship between climate change awareness and quality of life. Education level emerges as an important determinant of awareness. Developing educational and intervention programs in primary health care settings to enhance awareness may contribute to supporting quality of life at both individual and societal levels.