Yabancı dil eğitiminde kullanılan 6. sınıf Fransızca ders kitaplarının“öğrenme ve yenilikçilik”ana başlığı altında yer alan 21. yy. becerileri kapsamında incelenmesi Almanya ve Türkiye örneği
Analyzing 6th grade French course books used in foreign language education in terms of 'learning and innovation' within the framework of 21st century skill example of Germany and Türkiye
  1. Tez No: 1010683
  2. Yazar: FULYA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL CENGİZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, Fransızca ders kitabı, Almanya ve Türkiye'de Fransızca Eğitimi, Yabancı Dil, Öğrenme ve Yenilikçilik, 21. yüzyıl, Ders kitapları, Eğitim, Fransızca, Yabancı dil öğrenimi, Yabancı dille eğitim, 21st Century Skills, French Textbook, French Education in Germany and Türkiye, Foreign Language, Learning and Innovation, 21. century, Textbooks, Education, French language, Foreign language learning, Foreign language with learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
Özet
ÖZET Değişen ve gelişen eğitim anlayışıyla, okulların öğretim programlarında sıkça yer bulan 21. yy. becerilerinin, kişinin sadece okul sürecinde değil, meslek hayatında ve sosyal yaşamında da ihtiyaç duyulan yeterlilikleri içermesi nedeniyle, bu becerilerin her bir birey tarafından kazanılması gerekliliği tartışılmazdır. Bu bağlamda bireylere bilgi ve beceri aktarımında kitapların önemli bir rolü olduğu düşüncesinden yola çıkarak bu çalışmada Almanya ve Türkiye'de yabancı dil öğretiminde kullanılan kitapların“Öğrenme ve Yenilikçilik”ana başlığı altında yer alan 21. yy. becerilerine ne oranda yer verip vermedikleri incelenmiştir. Nitel araştırma metodolojisine göre gerçekleştirilen araştırma kapsamında ele alınan iki farklı ülkeye ait MEB“Arc-en-Ciel 6”ve“Cornelsen À Plus 1”Fransızca ders ve çalışma kitaplarında, üst düzey düşünme becerilerinin etkinliklere ne kadar yansıtıldığı ve bu becerilere ait etkinliklerin nerelerde farklılaştığı analiz edilerek kanıtlar somut verilerle açıklanmış, etkinlikler beceri alanlarına göre sayısallaştırılmış ve yorumlanmıştır. Çalışmada alanyazında en fazla yer verilen P21 standartları dikkate alınmıştır ve kitaplar P21'de belirtilen 21. yy. becerilerinden; Öğrenme ve Yenilikçilik ana başlığı altında yer alan beceriler çerçevesinde incelenmiştir. Bu doğrultuda; eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim kurma, iş birliği yapma, yaratıcılık ve yenilikçilik becerileriyle ilgili yapılmış detaylı araştırmalarla literatür incelenerek araştırmacı tarafından kontrol listeleri hazırlanmıştır. Veri toplama aracının güvenilirliğinin sağlanması amacıyla kontrol listesi uzman görüşüne sunulmuş ve gerekli düzenlemeler yapılarak son hali oluşturulmuştur. Kontrol listeleriyle toplanan veriler hem betimsel hem de içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; ders ve çalışma kitaplarındaki etkinliklerin öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini anlamlı olarak geliştirmeyi hedeflediği belirlenmiştir. Ancak kitapların üst düzey becerileri verme noktasında birçok açıdan farklılaştığı gözlemlenmiştir. Bu farklılıklar hem becerilerin kullanılma oranlarında hem de kitapta yer alan etkinlik çeşitliliğinde kendini göstermektedir. Genel olarak, her iki ülkenin ders kitaplarında yer alan beceri kazanımlarının, çalışma kitaplarına oranla daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Her iki ülkede kullanılan kitaplarda en eşit dağılımın iş birliği yapma becerilerinde olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, genel dağılımda kitap etkinliklerinin yaratıcılık ve yenilikçilik becerilerini en az oranda içerdiği tespit edilmiştir. 21. yy. becerileriyle, öğrencilerin kendilerini özgür bir şekilde ifade edebilmeleri adına cesaretlendirilmeleri gerekliliğince, bu becerinin de diğer becerilere ayrılan oran doğrultusunda eşitlenerek, kitaplarda yer alan üst düzey düşünme becerilerinin dağılımında denge sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Considering the fact that with the evolving perceptions of education, 21st century skills involve competencies that each individual needs not only in their academic lives, but also in their career and social lives. It is essential for every individual to acquire these skills. In this context, research about 21st century skills under the main theme of“Learning and Innovation”was done through the books on foreign language teaching used in Germany and Türkiye. In the study, the reflection of higher-order thinking skills in the activities and the differentiation of these activities were analyzed and explained through concrete data. Moreover, the activities were digitized and interpreted according to the skills in two text and workbooks from two different countries, MEB Arc-en-Ciel 6 and Cornelsen À Plus 1. The study was designed according to the qualitative research methodology. In the study, P21 standards, which are the most commonly used in literature, were taken into account and the books were examined under the main title of Learning and Innovation, one of the 21st-century skills specified in P21. In this direction, checklists were prepared by the researcher by examining the literature with detailed research on critical thinking, problem-solving, communication, collaboration, creativity, and innovative skills. The checklists were finalized by being submitted to an expert opinion and thus, the validity of the data collection tool was ensured. The data were collected with the prepared checklists and analyzed with descriptive along with content analysis methods. Considering the data obtained from the activities examined in the text and workbooks, it was concluded that the designed activities aimed to improve the students' higher-order thinking skills significantly. However, it was remarked that books differed in many ways in terms of providing higher-order skills. These differences are evident both in the use of skills and in the variety of activities used in the book. In both countries, it was observed that the equal distribution was in collaboration skills. In addition, it was observed that there was the least number of activities on creativity and innovation skills. As students should be encouraged to freely express themselves with 21st-century skills, it is expected for these skills to be corresponded to the amount of other allocated skills and the distribution of higher-order thinking skills in the books will be equilibrated.