Sarılop (Ficus carica L.) incir çeşidinde fenolik bileşiklerin yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlenmesi
Determination of phenolic components in sarilop (Ficus carica L.) fig varieties by using high pressure liquid chromatography (HPLC)
- Tez No: 301930
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HIŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sarılop, Ficus carica L, fenolik bileşik, antioksidan aktivite, yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC), Sarılop, Ficus carica L, phenolic compounds, antioxidant activity, high pressure liquid chromatography (HPLC)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada, Aydın ve İzmir yöresinden temin edilen Sarılop tipi yaş ve kuru incir numunelerinin fenolik bileşikler açısından incelenmesi ve yöreler arası farklılıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Analizlerde 10 çeşit Sarılop tipi yaş, 10 çeşit Sarılop tipi kuru incir olmak üzere toplam 20 çeşit incir numunesi kullanılmıştır. Yaş ve kuru incirlerden beşer çeşidi, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü (Aydın)'den temin edilmiştir. Diğer incir çeşitleri, Aydın'ın çeşitli ilçelerinden (Germencik, Çine, Nazilli, Söke) ve İzmir Ödemiş'ten elde edilmiştir.Sıvı-sıvı ekstraksiyon metoduyla ekstrakte edilen polifenoller spektroskopik yöntemlerle, ultrasonik ekstraksiyon metoduyla elde edilen polifenoller kromatografik yöntemle analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda çeşitler arası anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Yaş incirin polifenol içeriğinin kuru incirden daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yaş ve kuru incirlerde gallik asit, klorogenik asit, (-) epikateşin, siringik asit, rutin ve psoralen, kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmiştir. Sarılop tipi incirdeki major fenolik bileşiğin (-) epikateşin olduğu tespit edilmiştir. Yaş incirlerin ortalama (-) epikateşin miktarları 59,56 mg/100 g KM, kuru incirlerin ki ise 19,27 mg/100 g KM olarak hesaplanmıştır. En yüksek (-) epikateşin miktarları, İncirliova 1 yaş incirde (76,90 mg/100 g KM) ve İncirliova 3 kuru incirinde (23,42 mg/100 g KM) gözlemlenmiştir.Sonuç olarak, Sarılop tipi yaş ve kuru incirin zengin fenolik bileşik içeriğine sahip olduğu, Aydın çevresinde yetiştirilen incirlerin Dünya'nın diğer bölgelerinde yetiştirilen incirlere kıyasla polifenol içeriğinin ve buna bağlı olarak antioksidan aktivitesinin daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Türk incirinin değeri bir kez daha anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the analysis of phenolic compounds in fresh and dried Sarılop type fig samples and evaluation of the local differences have been aimed.In the analyses, 10 of them being Sarılop type fresh figs and and other 10 being Sarılop type dried figs, totally 20 sorts of fig samples were used. Five sorts of dried and fresh figs were supplied from Erbeyli Fig Research Institute (Aydın) . The rest of figs are supplied from various districts of Aydın (Germencik, Çine, Nazilli, Söke) and from Odemis that?s been located in Izmir.The polyphenols that are been extracted with liquid-liquid extraction method were analysed with spectroscopic methods as the polyphenols that were acquired with the ultrasonic extraction method were analysed with chromotographic methods. The results of the research have shown that the the difference between different sorts of fig are sigificant. It has been observed that the amount of polyphenol is higher in fresh figs compared to dried ones. Gallic acid, chlorogenic acid, (-) epicatechin, syringic acid, rutin and psoralen were determined in fresh and dried figs, qualitatively and quantitatively. It has been determined that the major phenolic compound in Sarılop type figs is (-) epicatechin. The average (-) epicatechin amount is calculated to be 59,56 mg/100 g DM (dry matter) in fresh figs and 19,27 mg/100 g DM in dried figs. The highest (-) epicatechin amounts are observed in Incirliova 1 fresh fig (76,90 mg/100 g DM) and Incirliova 3 dried fig (23,42 mg/100 g DM).In conclusion, It has been proven that fresh or dried Sarılop type figs are rich in phenolic compunds and compared to the other places of the world, the figs that are cultivated in or around Aydın are richer in phenolic compouns and have higher antioxidant activity as a result. The value of the Turkish Figs have been understood once again.