Ömer Seyfettin hikâyelerinin öğretim ilkeleri açısından incelenmesi
An analysis of Ömer Seyfettin's stories in terms of teaching principle
  1. Tez No: 1010822
  2. Yazar: GÜLDEN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP ÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim ilkeleri, Teaching principles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ömer Seyfettin'in seçilmiş dört hikâyesi (Kaşağı, İlk Cinayet, İlk Namaz ve Falaka) üzerinden öğretim ilkeleri bağlamında metinlerin pedagojik uygunluk düzeyini sistematik biçimde incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmış ve veri toplama ile analiz sürecinde doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, metinlerde en sık karşılaşılan öğretim ilkesinin hedef odaklılık olduğunu göstermektedir. Somuttan soyuta ilerleme ilkesi Kaşağı ve İlk Namaz'da belirginleşirken, İlk Namaz ve İlk Cinayet hikâyelerinde aktif katılım ve pekiştirme ile tekrar ve kalıcılık ilkeleri öne çıkmıştır. Tüm metinlerde açıklık ve anlaşılabilirlik korunmuş ve anlatım sade tutulmuştur. Bununla birlikte, Falaka hikâyesinde bireysel farklılıklara duyarlılık ilkesine rastlanmamıştır. Araştırma, Ömer Seyfettin'in eserlerinin yalnızca edebî değer taşımadığını; aynı zamanda öğretim ilkelerini yapısal olarak barındıran, dönemin eğitim anlayışını yansıtan ve gerektiğinde eleştiren güçlü sosyo- eğitsel belgeler olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, öğretmenler otoriter eğitimi yansıtan metinleri tartışma ve münazara etkinlikleriyle işlerken, somut olayları içeren metinler (Kaşağı, İlk Namaz) soyut değerlerin aktarımında pedagojik basamak olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to systematically examine the pedagogical appropriateness of selected texts by Ömer Seyfettin (Kaşağı, İlk Cinayet, İlk Namaz, and Falaka) within the framework of instructional principles. The study was designed within a qualitative research approach, and document analysis was employed for data collection and analysis. The findings indicated that the most frequently observed instructional principle across the texts was goal orientation. The principle of progression from concrete to abstract was particularly evident in Kaşağı and İlk Namaz, whereas the principles of active participation, reinforcement, repetition, and retention were more prominent in İlk Namaz and İlk Cinayet. Across all texts, clarity and comprehensibility were maintained, and the narrative style remained simple. However, the principle of sensitivity to individual differences was not identified in Falaka. The study demonstrated that Ömer Seyfettin's works possessed not only literary value, but also function as strong socio-educational documents that structurally embody instructional principles, reflect the educational philosophy of their time, and, when necessary, critically engage with it. In this regard, teachers may address texts reflecting authoritarian educational practices through discussion and debate activities, while texts involving concrete events (e.g., Kaşağı, İlk Namaz) can be used as pedagogical scaffolds for the teaching of abstract values.