Rus edebiyatında fütürizm ve Vladimir Vladimiroviç Mayakovski'nin şiir sanatı
Futurism in Russian literature and the poetics of Vladimir Vladimirovich Mayakovsky
  1. Tez No: 737534
  2. Yazar: ABDULLAH ÇAĞAN ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İNANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Avangart, Fütürizm, Rus Fütürizmi, Kübofütürizm, V.V. Mayakovski, Gileya, Avant-garde, Futurism, Russian Futurism, Cubo-futurism, V.V. Mayakovsky, Gileya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, XX. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Avangart Fütürizm akımının Rus edebiyatındaki varlığının ve bir Fütürist olan Vladimir Vladimiroviç Mayakovski'nin (1893-1930) şiir sanatının incelenmesidir. Çalışmamızda, bu amaç doğrultusunda Avangardın genel tanımı verilmiş; Fütürizmin başlangıcı olan İtalyan Fütürizmi bildiriler ışığında incelenmiş ve İtalyan Fütürizminin farklı sanat dallarına yansımaları, sanatsal dönemleri ve ideolojik boyutu irdelenmiştir. Rus edebiyatında Fütürizmin alt yapısı ve gelişim evreleri açıklanmış ve Rus Fütürist toplulukların sanatçılarına, eserlerine ve bu dönemde Rus Fütüristler tarafından oluşturulan sanat kuramlarına değinilmiştir. Vladimir Mayakovski'nin şiir sanatının özellikleri ve Rus edebi diline getirdiği yenilikler açıklanmış; şiirleri, yaşam öyküsü ve yaratıcılık evreleriyle harmanlanarak incelenmiştir. Son olarak, çalışmamızda, ülkemizde ilgi gören şair Vladimir Mayakovski'nin şiir sanatıyla ilgili Türkçe kaynak eksikliğinin giderilmesi ve şairin yaratıcılık ve sanatsal yönüyle tanıtılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis is to analyze the existence of the avant-garde Futurism movement that emerged at the beginning of the 20th century in Russian literature and the poetry of Vladimir Vladimirovich Mayakovsky, a Futurist. In our study, in accordance with this purpose, the general definition of avant-garde is given; Italian Futurism, which is the beginning of Futurism, is examined in line with the manifestos and the reflections of Italian Futurism on different branches of art, artistic periods and ideological dimensions are examined. The infrastructure and development stages of Futurism in Russian literature are explained and the artists and works of Russian Futurist societies and the art theories created by Russian Futurists in this period are mentioned. The features of Vladimir Mayakovsky's poetics and the innovations he brought to the Russian literary language are explained and his poems are scrutinized together with his life story and creativity phases. Finally, in our study, it is aimed to make up for the deficiency of resources in Turkish language related to the poetics of the poet Vladimir Mayakovsky, which draws interest in our country, and to introduce the poet with his creativity and artistic aspects.