Dönüşümcü liderlik tarzının örgütsel doğaçlama kapasitesine etkisinde yenilikçi kültürün aracı rolü: Bir alan çalışması
The mediating role of innovative culture in the effect of transformational leadership style on organizational improvisation capacity: A field study
- Tez No: 1010839
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Transformational leadership
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanlarının dönüşümcü liderlik algıları, örgütsel doğaçlama kapasiteleri ve yenilikçi kültür algıları düzeylerini belirlemeyi; ayrıca kavramlar arasındaki etkileşimi ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma toplam 6250 çalışanı bulunan bir şehir hastanesinde gerçekleştirilmiş ve 425 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Çalışmanın veri toplama aracı yüz yüze anket yöntemidir. Anket sorularının toplam sayısı 45 olup ilk 10 soru sağlık çalışanlarının kişisel bilgilerine yönelik, 23 soru dönüşümcü liderlik algısının ölçülmesine yönelik, 8 soru örgütsel doğaçlama kapasitesinin ölçülmesi ve son 4 soru yenilikçi kültür algılarının ölçülmesine yönelik olmuştur. Çalışmanın bulgularına göre, sağlık çalışanlarının dönüşümcü liderlik algılarının hem örgütsel doğaçlama kapasitesi üzerinde hem de yenilikçi kültür algısı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu, yenilikçi kültür algısının da örgütsel doğaçlama kapasitesi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sosyo-demografik verilere göre; dönüşümcü liderlik algısının, örgütsel doğaçlama kapasitesinin ve yenilikçi kültür algısının farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak dönüşümcü liderlik algısının örgütsel doğaçlama kapasitesi üzerindeki etkisinde yenilikçi kültür algısının kısmi düzeyde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the levels of healthcare professionals' perceptions of transformational leadership and innovative culture, organizational improvisation capacity, and also to identify the interaction between these concepts and whether they differ according to the socio-demographic characteristics of the participants. The study was conducted in a city hospital with a total of 6250 employees and applied to 425 healthcare professionals. The data collection tool was a face-to-face survey method. The total number of survey questions was 45; the first 10 questions were related to the personal information of healthcare professionals, 23 questions were related to measuring the perception of transformational leadership, 8 questions were related to measuring organizational improvisation capacity, and the last 4 questions were related to measuring the perception of innovative culture. According to the study's findings, healthcare professionals' perceptions of transformational leadership have a significant impact on both their organizational improvisation capacity and their perception of innovative culture, and the perception of innovative culture also has a significant impact on organizational improvisation capacity. Furthermore, it was concluded that socio-demographic data indicate differences in transformational leadership perception, organizational improvisation capacity, and innovative culture perception. Finally, it was found that innovative culture perception has a partially significant effect on the impact of transformational leadership perception on organizational improvisation capacity.