Çeşitli ülkelerdeki sınıf öğretmenlerinin temel özlük haklarının karşılaştırılarak bu haklara ilişkin Türkiye'deki öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Comparison of primary school teachers rights in various cauntries and examinations of tecaher opinions in Turkey
  1. Tez No: 542923
  2. Yazar: HAVA BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL SAKIZ, DOÇ. DR. NURDAN BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özlük hakları, karşılaştırmalı eğitim, sınıf öğretmeni, durum çalışması, yatay ve dikey yaklaşım, Personal rights, comparative education, elementary school teacher, case study, horizontal and vertical approaches
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Devlet görevlilerinin, yasaların öngördüğü koşul ve biçimlere bağlı olan hakları özlük hakkı olarak adlandırılmaktadır. Bir ülkenin geleceğinin inşasında oldukça önemli bir yeri olan öğretmenlerin sahip oldukları hakların geliştirilmesi eğitime çok boyutlu değer katmaktadır. Öğretmenlerin mesleğine saygınlığını arttırarak toplum nezdinde hak ettiği konuma ulaşması, öğretmenlerin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmış olması eğitimde verimliliği doğrudan etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı Almanya, İngiltere, Singapur, Avustralya ve Japonya'daki sınıf öğretmenlerinin sahip oldukları temel özlük haklarının Türkiye ile karşılaştırılarak Türkiye'deki sınıf öğretmenlerinin temel özlük haklarına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın alt amaçları seçili ülkelerdeki sınıf öğretmenlerinin temel özlük haklarını incelemek, seçili ülkelerdeki sınıf öğretmenlerinin emel özlük hakları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları karşılaştırmak ve Türkiye'deki sınıf öğretmenlerinin kendi özlük haklarına ilişkin görüş ve önerilerini incelemektir. Çalışmada, Almanya, İngiltere, Singapur, Avustralya ve Japonya aşağıdaki nedenlerden dolayı seçilmiştir: Almanya'nın Avrupa'da eğitimde başarılı bir grafik çizmesi, İngiltere'nin Avrupa Birliğinin en güçlü ülkelerinden biri olması, Singapur ve Avustralya'nın PISA sınavlarındaki istikrarlı başarısı ve Japonya'nın hem eğitimdeki başarısı hem de dünyanın en köklü eğitim sistemlerinden birine sahip olmasıdır. Seçili ülkelerde ve Türkiye'deki sınıf öğretmenlerinin temel özlük hakları karşılaştırılırken ve Türkiye'deki sınıf öğretmenlerinin sahip oldukları özlük haklarına ilişkin görüşleri incelenirken aynı haklar üzerinde durulmuştur. Söz konusu bu haklar; öğretmenlerin çalışma koşullarına, yer değiştirmelerine, terfi ve ilerlemelerine, maaşları ve ek ödemelerine, izin ve tatillerine, işten çıkarma ve disiplin cezalarına ve emeklilik durumlarına ilişkin haklardır. Araştırma sürecinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Kartal, Sultanbeyli ve Pendik ilçelerinde görev yapan 30 sınıf öğretmeninin (10 kadın (%33) ve 20 erkek (%67)) özlük haklarına ilişkin görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Bu araştırmada seçili ülkelerdeki ve Türkiye'deki sınıf öğretmenlerinin temel özlük hakları arasındaki benzer ve farklı uygulamalar tespit edilmiş ve karşılaştırmalı eğitim yaklaşımlarından yatay ve dikey yaklaşımlar benimsenerek mevcut durum ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara göre; Türkiye'de sınıf öğretmenlerinin çalışma koşullarında bir iyileşme olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, özellikle büyük şehirlerde sınıf mevcutlarının fazla olduğu, öğretmenlerin başlangıç maaşlarının OECD ortalamasına yakın olduğu ancak tecrübeye bağlı maaş artışının oldukça düşük olduğu, sınıf öğretmenlerinin kariyer gelişimi ile ilgili var olan uygulamaların diğer ülkelerle karşılaştırıldığında eksik ve yetersiz görüldüğü, sınıf öğretmenlerinin yer değiştirmelerinin diğer branşlara kıyasla oldukça zor olduğu ve öğretmenlerin emeklilik haklarının diğer ülkelere oranla yetersiz olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulguların Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmeye yönelik çabalarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rights of state officials, depending on the conditions and forms prescribed by the laws, are called the right of personal rights. Developing the rights of teachers who have a very important place in the construction of a country's future adds multidimensional value to education. The fact that teachers increase their dignity to the profession and reach their deserved position in the society and the social and economic development of the teachers directly affect the productivity in education. The purpose of this research was to compare the basic personal rights of teachers in Germany, United Kingdom (UK), Singapore, Australia and Japan with the personal rights of teachers in Turkey and to put forward some views on the fundamental personal rights of teachers in Turkey. One of the sub-objectives of the study were to examine the basic rights of the elementary school teachers in selected countries, to compare the similarities and differences between the personal rights of the class teachers in the selected countries and to review opinions and suggestions on the personal rights of teachers in Turkey. In this study, Germany, UK, Singapore, Australia were chosen for the following reasons: Germany has a successful graph in education in Europe; England is one of the strongest countries in the European Union; Singapore and Australia demonstrates consistent achievement in the PISA exams and Japan is successful in education and has one of the most well-established education systems in the world. When comparing the basic personal rights of elementary school teachers throughout the countries and examining teachers' opinions regarding their rights in Turkey, the focus was the following rights: Working conditions, displacement, promotion and progress, salaries and additional payments, permits and holidays, dismissal and disciplinary penalties and retirement status. During the research, semi-structured interviews were conducted with the participation of 30 elementary school teachers (female, n = 10 (33%) and male, n = 20 (67%)) working in Kartal, Sultanbeyli and Pendik districts of Istanbul province during the 2016-2017 academic year. In this research, the current conditions related to elementary school teachers' personal rights were presented using horizontal and vertical approaches in comparative education and the similarities and differences among selected countries and Turkey in the administration of those rights were determined The findings showed that there has been an improvement in working conditions of elementary school teachers over time. On the other hand, , it was detected that, especially in big cities, the number of students in classrooms are too high; teachers' initial salaries are close to the OECD average, but experience-related salary increase is quite low; the professional development activities of teachers in Turkey is inadequate compared to the selected countries; teachers' displacements in elementary school level is quite difficult compared to those in other branches; and the retirement rights of teachers are inadequate compared to other countries This research will hopefully contribute to the similar research in the field. Moreover, the finding presented in this research will hopefully contribute to the efforts by the Ministry of National Education to improve teachers' personal rights in Turkey.