Su kullanım hakkı anlaşmasının hukuki niteliği
The legal nature of the water use agreement
- Tez No: 1010973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik santralleri, Kamu hizmetleri, Kamu ihalesi, Kamu yararı, İdari sözleşmeler, İdari yaptırımlar, İdari yargı, Hydroelectric power plants, Public services, Public bidding, Public interest, Administrative sanctions, Administrative justice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hidrolik su kaynakları üzerinde elektrik üretimi gerçekleştirmeye talip olan özel hukuk tüzel kişilerinin, DSİ Genel Müdürlüğü ile akdetmeleri gereken su kullanım hakkı anlaşmasının hukuki niteliği incelenmiştir. İncelememizde, su kullanım hakkı anlaşmasının kamusal sulardan yararlanmaya imkân veren ve elektrik üretimi kamu hizmetinin özel kişiler eliyle yürütülmesini sağlayan iki boyutu üzerinde durulmuştur. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde su kaynaklarının kamusal mal niteliği, kamusal sulardan yararlanmanın hukuki rejimi ve su kaynakları üzerinde yarışan menfaatler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise su kullanım hakkı anlaşmasının konusu olan elektrik üretim faaliyetinin kamu hizmeti niteliği sorgulanmıştır. Bu sorgulama neticesinde elektrik üretim faaliyetinin kamu hizmeti niteliğini muhafaza ettiği sonucuna ulaşılmış ve bu durum su kullanım hakkı anlaşmasının hukuki niteliğinin tespitinde önemli bir belirleyici olmuştur. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, anlaşmanın hukuki niteliğine ilişkin sorgulama yapılırken, anlaşma öncesi aşamalara, mevzuat ve anlaşma kapsamındaki yükümlülüklere ve bu yükümlülüklerin ihlali hâlinde doğacak neticelere değinilmiş; süreçte yaşanan hukuki ihtilaflar ve özellikli durumlar anlatılmıştır. Ayrıca anlaşmanın 4734 ve 2886 sayılı Kanun'lara tabi ihaleleler neticesinde akdedilen sözleşmelerden farklı yönleri ortaya konulmaya çalışılmış, yargı organlarının aksi yöndeki kararları eleştirilmiştir. Bütüncül olarak yapılan değerlendirmede, su kullanım hakkı anlaşmasının EPDK tarafından düzenlenen lisansla birlikte, hidroelektrik üretim kamu hizmetinin özel kişiler eliyle kurulması ve yürütülmesi usulünün bir parçasını oluşturduğu ve idari sözleşme niteliği taşıdığı düşünülmektedir. Bu çerçevede, tespit edilen sorun alanlarına ilişkin mantıksal açıklamalar üretmeye gayret edilmiş ve yargısal istikrarın sağlanmasına katkı sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the legal nature of the water use right agreement that private legal entities seeking to generate electricity from hydraulic water resources are required to conclude with the General Directorate of State Hydraulic Works (DSİ). The analysis focuses on two dimensions of the water use right agreement: First, its function of enabling the utilization of public waters, and second, its role in facilitating the provision of the public service of electricity generation by private entities. The study is structured in three chapters. The first chapter addresses the character of water resources as public property, the legal regime governing the utilization of public waters, and the competing interests over water resources. In the second chapter, the public service nature of the electricity generation activity, which constitutes the subject matter of the water use right agreement, is examined. As a result of this inquiry, it is concluded that electricity generation retains its public service character, and this conclusion serves as a significant determinant in identifying the legal nature of the water use right agreement. The third chapter analyzes the legal nature of the agreement by addressing the pre-contractual stages, the obligations arising from the relevant legislation and the agreement itself, and the consequences of breaches of these obligations. In this context, legal disputes encountered in practice and particular cases are examined. Furthermore, the study seeks to demonstrate the distinctive features of the water use right agreement as compared to contracts concluded through tenders conducted under Laws No. 4734 and No. 2886, and critically evaluates judicial decisions adopting the contrary view. In the overall assessment, it is argued that the water use right agreement, together with the license issued by the Energy Market Regulatory Authority (EPDK), constitutes an integral part of the framework for the provision of the public service of hydroelectric power generation by private entities and therefore bears the characteristics of an administrative contract. Within this framework, efforts have been made to provide coherent explanations for the identified problem areas and to contribute to the establishment of judicial consistency.