Serum chemerin düzeyinin Rosacea hastalığındaki biyobelirteç potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the biomarker potential of serum chemerin levels in Rosacea
  1. Tez No: 1011050
  2. Yazar: CAN MUHAMMED KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rozasea, chemerin, biyobelirteç, inflamasyon, adipokin, metabolik sendrom, Rosacea, chemerin, biomarker, inflamation, adipokine, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rozasea hastalarında serum chemerin düzeylerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve bu biyobelirtecin hastalık patogenezi ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda, inflamasyon, immün yanıt ve vasküler süreçlerle ilişkili bir adipokin olan chemerinin, rozaseanıan multifaktöriyel yapısı içerisindeki yerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Ayrıca serum chemerin düzeylerinin hastalık varlığı, klinik şiddet ve rozasea fenotipleri ile olan ilişkisinin incelenmesi, inflamatuvar parametrelerle korelasyonunun değerlendirilmesi ve rozasea hastalarını sağlıklı bireylerden ayırt etmedeki tanısal değerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, dermatoloji polikliniğine başvuran rozasea hastaları ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler gösteren sağlıklı gönüllülerden oluşan kontrol grubunun dahil edildiği prospektif ve kesitsel tasarımda planlandı. Tüm katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinde serum chemerin düzeyleri ölçüldü. Bununla birlikte sistemik inflamasyonu değerlendirmek amacıyla C-reaktif protein (CRP) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) başta olmak üzere hematolojik ve biyokimyasal parametreler analiz edildi. Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR) ve sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) hesaplandı. Klinik şiddet RASI skoru ile, hastalığa özgü yaşam kalitesi ise RosaQoL ölçeği ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik yöntemler kullanılarak grup karşılaştırmaları, korelasyon analizleri ve ROC analizi gerçekleştirildi. Bulgular: Elde edilen veriler doğrultusunda serum chemerin düzeylerinin rozasea grubunda sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlendi. İnflamatuvar belirteçler incelendiğinde CRP ve ESH değerlerinin hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu saptanırken, NLR, PLR ve SII açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Metabolik değerlendirmede ise rozasea hastalarında vücut kitle indeksi, bel çevresi, açlık glukozu, trigliserid ve LDL düzeylerinin daha yüksek; HDL düzeylerinin ise daha düşük olduğu görüldü. Ayrıca metabolik sendrom sıklığı hasta grubunda belirgin olarak artmış bulundu. Chemerin düzeyleri ile hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. ROC analizi, chemerinin rozasea hastalarını sağlıklı bireylerden ayırt etmede anlamlı bir tanısal performans gösterebileceğini ortaya koydu. Sonuç: Bu çalışma, rozasea hastalarında serum chemerin düzeylerinin azaldığını göstererek bu molekülün hastalık patofizyolojisinde rol oynayabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, rozaseanın yalnızca kutanöz bir hastalık olmayıp sistemik inflamasyon ve metabolik değişikliklerle ilişkili olabileceğini desteklemektedir. Chemerin düzeylerinin hastalık şiddeti ile ilişkili bulunmaması, bu belirtecin daha çok hastalık varlığını yansıtabileceğini düşündürmektedir. Rozaseada chemerinin klinik kullanım potansiyelinin netleştirilebilmesi için daha geniş örneklemli ve ileri tasarımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate serum chemerin levels in patients with rosacea in comparison with healthy controls and to explore the potential role of this biomarker in the pathogenesis of the disease. Furthermore, the study aimed to investigate the association between serum chemerin levels and disease presence, clinical severity, and different rosacea phenotypes. In addition, the relationship between chemerin levels and inflammatory parameters was assessed, and the diagnostic performance of chemerin in distinguishing patients with rosacea from healthy individuals was evaluated. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study included patients diagnosed with rosacea and age- and sex-matched healthy volunteers. Venous blood samples were obtained from all participants, and serum chemerin levels were measured. Inflammatory markers including C-reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESR), along with routine hematological and biochemical parameters, were analyzed. Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and systemic immune-inflammation index (SII) were calculated. Disease severity was assessed using the RASI score, and quality of life was evaluated using the RosaQoL scale. Statistical analyses included appropriate parametric and non-parametric tests, correlation analyses, and receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results: Serum chemerin levels were found to be significantly lower in the rosacea group compared to the control group. CRP and ESR levels were significantly elevated in patients, whereas no statistically significant differences were observed between groups in terms of NLR, PLR, and SII values. Metabolic assessment revealed higher body mass index, waist circumference, fasting glucose, triglyceride, and LDL levels, along with lower HDL levels in patients with rosacea. The prevalence of metabolic syndrome was also significantly higher in the patient group. No significant association was found between chemerin levels and disease severity or quality of life scores. ROC analysis indicated that chemerin may have a meaningful diagnostic performance in distinguishing rosacea patients from healthy individuals. Conclusion: The findings of this study demonstrate decreased serum chemerin levels in patients with rosacea, suggesting a potential role of this molecule in disease pathophysiology. These results support the concept that rosacea may be associated with systemic inflammation and metabolic alterations beyond a purely cutaneous disorder. The lack of correlation between chemerin levels and disease severity suggests that it may reflect disease presence rather than activity. Further large-scale and prospective studies are warranted to clarify the clinical utility of chemerin in rosacea.