Anatomi eğitiminde uzaktan ve yüz yüze eğitimlerin dönem sonu laboratuvar sınavı başarısına etkisinin karşılaştırılması: Retrospektif kohort çalışma
Comparison of the effect of online and face-to-face anatomy education on final laboratory examination: Retrospective cohort study
  1. Tez No: 1011234
  2. Yazar: ILGAZ AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FARUK ÖZYAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan (çevrimiçi) eğitim, Yüz yüze eğitim, Anatomi, Distance (online) education, Face-to-face education, Anatomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada uzaktan (çevrimiçi) anatomi eğitimiyle yüz yüze eğitimin dönem sonu final laboratuvar sınavı başarısı üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini 2022–2023 ve 2023–2024 eğitim-öğretim yılları bahar yarıyılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde anatomi dersi alan toplam 723 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma, belirli bir örneklem büyüklüğüne ulaşmayı hedefleyen deneysel bir tasarım değil, ilgili yıllarda eğitim alan mevcut kohortların karşılaştırıldığı gözlemsel bir çalışmadır. Bu nedenle, dahil edilme kriterlerini sağlayan ve verilen anketleri eksiksiz dolduran toplam 196 öğrenci nihai analize dahil edilmiştir. Bu öğrencilerin 101'i uzaktan (çevrimiçi) eğitim alan grupta, 95'i ise yüz yüze eğitim alan grupta yer almaktadır. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Gruplar arası final laboratuvar sınavı puanı karşılaştırmalarında; normal dağılım varsayımı sağlandığında bağımsız örneklem t-testi, varsayım sağlanmadığında Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. Eğitim türünün final laboratuvar sınavı puanı üzerindeki bağımsız etkisini değerlendirmek amacıyla cinsiyet değişkeni kontrol edilerek çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon modelinde bağımlı değişken final laboratuvar sınavı puanı, bağımsız değişkenler ise eğitim türü ve cinsiyet olarak belirlenmiştir. Elde edilen farkın büyüklüğünü değerlendirmek amacıyla Cohen's d etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Nitel veri analizinde açık uçlu sorulara verilen yanıtlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Benzer ifadeler bir araya getirilerek temalar oluşturulmuş ve ana kategoriler altında sınıflandırılmıştır. Bulgular tablo halinde sunulmuş ve tematik bütünlük gözetilmiştir. Bulgular: Final laboratuvar sınavı 7 puan üzerinden değerlendirilmiştir. Yüz yüze eğitim alan grubun ortalama puanı (3.37±1.61), çevrimiçi eğitim alan gruptan (1.61±1.71) anlamlı derecede yüksektir (p<0.001, Cohen's d=1.06). Bu fark büyük etki büyüklüğüne işaret etmektedir. Bağımsız örneklem t-testi ve Mann-Whitney U testi sonuçları, yüz yüze eğitim alan öğrencilerin puanlarının çevrimiçi eğitim alan öğrencilerin puanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir (p<0.001). Etki büyüklüğü analizinde Cohen's d değeri 1.06 olarak hesaplanmış olup, bu değer büyük etki büyüklüğüne işaret etmektedir. Eğitim türünün final laboratuvar sınavı puanı üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.001). Regresyon katsayısına göre yüz yüze eğitim almak, final laboratuvar sınavı puanını ortalama 1.76 puan artırmaktadır (β=1.76, %95 GA: 1.29–2.23, p<0.001). Çoklu doğrusal regresyon analizinde model istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001) ve model final laboratuvar sınavı puanındaki varyansın yaklaşık %22'sini açıklamaktadır (R²=0.219). Sonuç: Elde edilen bulgular ışığında yüz yüze eğitim türünün uzaktan (çevrimiçi) alınan eğitime göre final laboratuvar sınavı başarısı üzerinde bağımsız ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the effect of distance (online) anatomy education and face-to-face education on students' performance in the end-of-term final laboratory examination. Materials and Methods: The study population comprised 723 students enrolled in anatomy courses at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine during the spring semesters of the 2022–2023 and 2023–2024 academic years. This investigation was designed as an observational study comparing existing cohorts rather than an experimental study aimed at achieving a predetermined sample size. Consequently, a total of 196 students who met the inclusion criteria and completed the questionnaires in full were included in the final analysis. Of these, 101 students received distance (online) education, while 95 participated in face-to-face instruction. Statistical analyses were conducted using SPSS version 26.0. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant. Comparisons of final laboratory examination scores between groups were performed using an independent samples t-test when the assumption of normality was met, and the Mann–Whitney U test when it was not. To evaluate the independent effect of the type of education on final laboratory examination scores, multiple linear regression analysis was performed controlling for gender. In the regression model, the final laboratory examination score served as the dependent variable, while type of education and gender were included as independent variables. The magnitude of the observed differences was quantified using Cohen's d effect size. Qualitative data from open-ended questions were analyzed using content analysis. Similar responses were grouped to identify themes, which were subsequently organized under main categories. Findings were presented in tabular form, ensuring thematic coherence. Results: The final laboratory examination was scored on a 7-point scale. The mean score of the face-to-face education group (3.37 ± 1.61) was significantly higher than that of the online education group (1.61 ± 1.71) (p < 0.001, Cohen's d = 1.06), indicating a large effect size. Results from the independent samples t-test and Mann–Whitney U test demonstrated that students receiving face-to-face education scored significantly higher than those in the online group (p < 0.001). The Cohen's d value of 1.06 further confirmed a large effect size. Simple linear regression analysis revealed a statistically significant model assessing the effect of education type on final laboratory examination scores (p < 0.001). According to the regression coefficient, face-to-face education was associated with an average increase of 1.76 points in the final laboratory examination score (β = 1.76, 95% CI: 1.29–2.23, p < 0.001). Multiple linear regression analysis also yielded a statistically significant model (p < 0.001), explaining approximately 22% of the variance in final laboratory examination scores (R² = 0.219). Conclusion: According to the findings obtained in this study, it was concluded that face-to-face education has an independent and significant effect on final laboratory examination performance compared with distance (online) education.