Ortaokul Öğrencilerinin Ölçmeye Dayalı Tahmin Becerilerinin Sanal Tur Destekli Etkinlikler ile Geliştirilmesi
Enhancing Middle School Students' Measurement Estimation Skills through Virtual Tour-Supported Activities
  1. Tez No: 1011255
  2. Yazar: MERİÇ İBRAHİM KAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ölçmeye dayalı tahmin, Education, Measurement estimation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmacının amacı; sanal tur destekli etkinlikler ile öğrencilerin ölçmeye dayalı tahmin becerilerini ve stratejilerini geliştirmek ve öğrencilerin etkinlik sırasındaki akış durumlarını belirlemektir. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Ankara kırsalında bulunan bir devlet ortaokulunun 8.sınıfında öğrenim gören 4 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Ölçüsel Tahmin Görüşme Formu, Anıtkabir Sanal Tur Etkinliği, Oyuncak Müzesi Sanal Tur Etkinliği, Polis Müzesi Sanal Tur Etkinliği ve araştırmacı gözlemi kullanılmıştır. Verilerin tamamı öğrencilerle yapılan birebir görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Sanal tur etkinlikleri ve Ölçüsel Tahmin Görüşme Formu'na yönelik verilere ilişkin bulgular betimsel olarak analiz edilerek öğrencilerin kullanmış oldukları stratejiler belirlenmiştir. Ölçüsel Tahmin Görüşme Formu'nun nicel boyutuna ilişkin bulgular daha önce bir araştırmacı tarafından geliştirilen ölçüsel tahmin yöntemiyle puanlama yapılarak öğrencilerin ölçmeye dayalı tahmin becerileri belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre sanal tur destekli etkinliklerin öğrencilerin ölçmeye dayalı tahmin becerilerini geliştirdiği görülmüştür. Öğrencilerin uygulama öncesinde en çok referans noktası kullanma stratejisine uygulama sonrasında ise en çok birim tekrarlama stratejisine başvurdukları çalışmanın bulguları arasındadır. Ayrıca öğrenciler sanal tur destekli etkinlikler boyunca genel olarak akış yaşamışlardır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda sanal tur destekli etkinliklerin öğrencilerin ölçmeye dayalı tahmin becerisini geliştirdiği ve da-ha uygun strateji kullanımı konusunda bilinçlendirdiği görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin sanal tur destekli etkinlikler boyunca akış yaşadıkları görülmüştür. Bu çalışma ortaokul öğrencileri ile yapılmış olup çalışma matematik öğretmen adayları ile tekrarlanabilir. Ayrıca, öğrencilerin sanal turlarda etkileşimi sağlanarak akran etkileşimi saye-sinde farklı ölçmeye dayalı tahmin stratejilerinin gelişimi incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The researcher's aim was to develop students' measurement-based estimation skills and strategies through virtual tour-supported activities, and to determine their flow states during these activities. Method: In this study, the action research method a qualitative research approach-was employed. The study group consisted of four eighth-grade students attending a public middle school in a rural area of Ankara during the fall semester of the 2024-2025 academic year. As data collection instruments, the Measurement Estimation Interview Form, the Anıtkabir Virtual Tour Activity, the Toy Museum Virtual Tour Activity, the Police Museum Virtual Tour Activity, and researcher's observations were used. All data were gathered through one-on-one interviews with the students. Qualitative findings related to virtual tour activities and the Measurement Estimation Interview Form were analyzed descriptively to identify the strategies the students used. Quantitative findings from the Measurement Estimation Interview Form were scored using a measurement estimation method previously developed by another researcher to determine students' measurement-based estimation skills. Results: The results indicate that virtual tour-supported activities enhanced the students' measurement-based estimation skills. Prior to the intervention, the students most frequently used the reference-point strategy; after the intervention, they predominantly employed the unit-repetition strategy. In addition, the students generally experienced flow throughout the virtual tour-supported activities. Conclusion and Suggestions: The findings suggest that virtual tour-supported activities not only improve students' measurement-based estimation skills but also raise their awareness of employing more effective strategies. Furthermore, students were observed to experience flow during these activities. This study was conducted with middle- school students; it could be replicated with prospective mathematics teachers. Additionally, by ensuring interaction among students during virtual tours, peer interaction could be leveraged to examine the development of various measure-ment-based estimation strategies.