Farklı Ağırlıklardaki Sazan (Cyprinus carpio) Balıklarında Kafur Esansiyel Yağının Anestezik Etkileri
Anesthetic Effects of Camphor Essential Oil on Common Carp (Cyprinus carpio) Fish of Different Weights
- Tez No: 1011260
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN KIZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Balık yetiştirme, Fish farming
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı canlı ağırlık gruplarına sahip sazan balıkları (küçük: 2,60 ± 0,12 g; orta: 12,83 ± 0,16 g; büyük: 33,11 ± 0,24 g) üzerinde kafur esansiyel yağının 200, 250 ve 300 μl/L konsantrasyonlarındaki anestezik etkileri değerlendirilmiştir. Anestezi süreçleri; ilk indüksiyon (AI), derin anestezi (AD), ilk iyileşme (RI) ve tam iyileşme (RF) evreleri esas alınarak balık davranışlarının gözlemlenmesi yoluyla belirlenmiş ve süreler saniye cinsinden kaydedilmiştir. Elde edilen bulgular, tüm konsantrasyonlarda başarılı anestezi indüksiyonunun gerçekleştiğini göstermiştir. Derin anestezi açısından en kısa indüksiyon sürelerinin 300 μl/L konsantrasyonda elde edildiği ve bu konsantrasyonun tüm canlı ağırlık gruplarında en hızlı anestezik etkiyi sağladığı belirlenmiştir (KS: 97 ± 1,27 sn; OS: 149 ± 3,75 sn; BS: 153 ± 3,12 sn). Buna karşın, tam iyileşme süreleri değerlendirildiğinde en uygun iyileşme performansının 200 μl/L konsantrasyonda gözlendiği ve balıkların bu konsantrasyonda daha kısa sürede normal davranışlarına döndüğü tespit edilmiştir (KS: 569 ± 12,26 sn; OS: 241 ± 11,14 sn; BS: 286 ± 7,37 sn). Genel olarak, konsantrasyon artışına bağlı olarak derin anesteziye ulaşma süresinin kısaldığı, ancak iyileşme süresinin uzadığı belirlenmiştir. Ayrıca, balık ağırlığının anestezik yanıt üzerinde etkili olduğu ve özellikle 250 ve 300 μl/L konsantrasyonlarında küçük boy grubun diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği saptanmıştır (p <0,05). Bu çalışma, su ürünleri yetiştiriciliğinde bitkisel kökenli anesteziklerin kullanım potansiyeline dikkat çekmekte olup, sentetik anesteziklere alternatif doğal çözümlerin geliştirilmesi açısından literatüre katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, hem tür-spesifik hem de ağırlık temelli konsantrasyon optimizasyonunun önemini ortaya koyarak, gelecekte yapılacak çalışmalara ve uygulamalara bilimsel bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the anesthetic effects of camphor essential oil at different concentrations (200, 250, and 300 μl/L) were evaluated in common carp (Cyprinus carpio) with different body weight groups (small: 2.60 ± 0.12 g; medium: 12.83 ± 0.16 g; large: 33.11 ± 0.24 g). The anesthesia stages—initial induction (AI), deep anesthesia (AD), initial recovery (RI), and full recovery (RF)—were determined through behavioral observations, and the corresponding durations were recorded in seconds. The results showed that successful anesthesia induction was achieved at all tested concentrations. Regarding deep anesthesia, the shortest induction times were obtained at 300 μl/L, which provided the fastest anesthetic effect across all body weight groups (KS: 97 ± 1.27 s; OS: 149 ± 3.75 s; BS: 153 ± 3.12 s). In contrast, evaluation of full recovery times indicated that the most favorable recovery performance was observed at 200 μl/L, where fish returned to normal behavior in a shorter time (KS: 569 ± 12.26 s; OS: 241 ± 11.14 s; BS: 286 ± 7.37 s). Overall, it was determined that increasing anesthetic concentration reduced the time to reach deep anesthesia while prolonging recovery time. Additionally, body weight had a significant effect on anesthetic response, with the small-sized group showing statistically significant differences compared to the other groups, particularly at 250 and 300 μl/L concentrations (p < 0.05). This study highlights the potential use of plant-based anesthetics in aquaculture and contributes to the existing literature by emphasizing the importance of developing natural alternatives to synthetic anesthetics. The findings also demonstrate the necessity of species-specific and weight-based concentration optimization, providing a scientific basis for future research and practical applications.