Farklı vida kazıklarda kazık zemin arayüz sürtünmesinin incelenmesi
Investigation of pile-soil interface friction in different screw piles
  1. Tez No: 1011300
  2. Yazar: UMUD DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vida kazık, Kazık yüzey pürüzlülüğü, Arayüz sürtünme açısı, 3D yazıcı, Zeminlerin kayma dayanımı, Screw pile, Pile surface roughness, Interface friction angle, 3D printing, Shear strength of soils
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kazıkların çekme yükü kapasitesi büyük ölçüde kazık ile zemin arasındaki arayüz sürtünme direncine bağlıdır. Vida kazıklarda bu direnç; vida geometrisi, kazık gövdesi şekli, üretim yöntemi ve malzeme özelliklerinin yanı sıra zeminin türü ve sıkılığına göre önemli ölçüde değişmektedir. Bu çalışma kapsamında, farklı sıkılıklara ve dane gradasyonlarına sahip kum, kırmataş ve dere agregası zeminlerde; 3D yazıcı teknolojisi ve çelik malzeme kullanılarak üretilmiş, farklı vida diş aralığı ve yüksekliğine sahip vida kazık yüzeylerinin arayüz sürtünme direnci kesme kutusu deneyleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Deney sonuçları, diş aralığı ve yüksekliğine bağlı olarak kazık yüzey pürüzlülüğünün değiştiğini ve yüzey pürüzlülüğünün artmasıyla arayüz sürtünme direncinin arttığını göstermiştir. Ayrıca, zemin türünün arayüz sürtünme direnci üzerinde belirleyici olduğu; en yüksek değerlerin kırmataş, en düşük değerlerin ise kum zemininde elde edildiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, kazık yüzeyinin üretildiği malzemenin de arayüz sürtünme direncini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The uplift capacity of piles is largely governed by the interface friction resistance between the pile and the surrounding soil. In screw piles, this resistance varies significantly depending on screw geometry, pile shaft configuration, manufacturing method, material properties, as well as the type and density of the soil. Within the scope of this study, the interface friction resistance of screw pile surfaces with different screw pitches and heights, manufactured using 3D printing technology and steel material, was comparatively investigated through direct shear tests in sand, crushed stone, and river aggregate soils with varying densities and particle gradations. The experimental results indicated that surface roughness changes with screw pitch and height, and that an increase in pile surface roughness leads to a corresponding increase in interface friction resistance. Furthermore, the soil type was found to have a significant effect on interface behavior, with the highest friction resistance observed in crushed stone and the lowest in sand. In addition, the manufacturing material of the pile surface was shown to influence the interface friction resistance.