Şiddetli aort darlığı bulunan hastalarda tedavi yöntemlerinin karşılaştırmalı analizi: Orta dönem klinik sonuçlar için kapsamlı bir çalışma
Comparative analysis of treatment methods in patients with severe aortic stenosis: A comprehensive study for mid-term clinical outcomes
  1. Tez No: 1011411
  2. Yazar: ALİ CAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, TAVR, SAVR, medikal tedavi, mortalite, Aort kapak stenozu, Aortic stenosis, TAVR, SAVR, medical therapy, mortality, Aortic valve stenosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aort darlığı, özellikle ileri yaş popülasyonda en sık görülen kapak hastalıklarından biri olup yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Semptomatik şiddetli aort darlığında prognoz kötü olup etkin tedavi gereklidir. Günümüzde cerrahi aort kapak replasmanı (SAVR), transkateter aort kapak replasmanı (TAVR) ve medikal tedavi başlıca tedavi seçeneklerini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, şiddetli aort darlığı bulunan hastalarda SAVR, TAVR ve medikal tedavi stratejilerinin klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dallarında 01 Ocak 2014 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında izlenen hastaların verilerinin retrospektif olarak incelendiği tek merkezli kohort çalışma olarak yürütüldü. Ekokardiyografik olarak şiddetli aort darlığı tanısı alan, 18 yaş ve üzerindeki ve SAVR, TAVR veya medikal tedavi stratejilerinden biri ile izlenen hastalar çalışmaya dahil edildi. Demografik özellikler, klinik veriler, risk skorları, laboratuvar parametreleri, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik bulgular kaydedildi. Primer sonlanım tüm nedenlere bağlı mortalite olarak belirlendi. Sekonder sonlanım noktaları kardiyovasküler mortalite, yeniden hastaneye yatış, inme, majör kardiyovasküler olaylar ve yeniden girişim gereksinimiydi. İstatistiksel analizde gruplar arası farklılıkların azaltılması amacıyla propensity score tabanlı yöntemler ile sağkalım analizleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 443 hasta dahil edildi. Bunların 71'i SAVR, 296'sı TAVR ve 76'sı medikal tedavi grubunda yer aldı. Gruplar arasında yaş, cerrahi risk skorları ve komorbiditeler açısından anlamlı farklılıklar saptandı (p<0.05). Medikal tedavi grubundaki hastalar daha ileri yaşta ve daha yüksek risk profiline sahipken, TAVR grubunun da SAVR grubuna kıyasla daha yüksek cerrahi risk taşıdığı gözlendi. Klinik sonlanımlar değerlendirildiğinde, tüm takip sürelerinde medikal tedavi grubunda mortalitenin anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı (30 gün, 12 ay ve 24 ay için tümünde p<0.001). Çok değişkenli analizlerde TAVR ile SAVR arasında tüm nedenlere bağlı mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Multivaryant analizde, STS skoru ve KOAH varlığı mortalite ile bağımsız olarak ilişkili bulunurken, daha yüksek LVEF'nin koruyucu etkisi olduğu gösterildi.Sonuç: Şiddetli aort darlığında tedavi stratejisinin belirlenmesi, hastanın klinik durumu, cerrahi riski, anatomik özellikleri, komorbidite yükü ve beklenen yaşam süresi birlikte değerlendirilerek yapılmalıdır. Bu retrospektif gerçek yaşam kohortunda, girişimsel tedavi yaklaşımları medikal tedaviye kıyasla daha iyi klinik sonuçlarla ilişkili bulunmuştur. TAVR ve SAVR arasında mortalite açısından belirgin bir üstünlük gösterilememiştir. Bu nedenle tedavi seçimi, multidisipliner kalp takımı yaklaşımı çerçevesinde, hasta bazlı ve bireyselleştirilmiş şekilde planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: Aortic stenosis is one of the most common valvular heart diseases, particularly in the elderly population, and is associated with high morbidity and mortality. Symptomatic severe aortic stenosis carries a poor prognosis and requires effective treatment. Currently, surgical aortic valve replacement (SAVR), transcatheter aortic valve replacement (TAVR), and medical therapy constitute the main treatment strategies. The aim of this study was to compare the clinical outcomes of SAVR, TAVR, and medical therapy in patients with severe aortic stenosis. Methods: This study was conducted as a single-center retrospective cohort study including patients followed at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Departments of Cardiology and Cardiovascular Surgery, between January 1, 2014, and December 31, 2024. Patients aged ≥18 years with echocardiographically confirmed severe aortic stenosis who were managed with SAVR, TAVR, or medical therapy were included. Demographic characteristics, clinical data, risk scores, laboratory parameters, electrocardiographic, and echocardiographic findings were recorded. The primary endpoint was all-cause mortality. Secondary endpoints included cardiovascular mortality, rehospitalization, stroke, major adverse cardiovascular events, and the need for reintervention. Propensity score–based methods and survival analyses were used to minimize intergroup differences. Results: A total of 443 patients were included in the study: 71 in the SAVR group, 296 in the TAVR group, and 76 in the medical therapy group. Significant differences were observed among the groups in terms of age, surgical risk scores, and comorbidities (p<0.05). Patients in the medical therapy group were older and had a higher risk profile, while the TAVR group also had a higher surgical risk compared to the SAVR group. In terms of clinical outcomes, mortality was significantly higher in the medical therapy group at all follow-up time points (30 days, 12 months, and 24 months; all p<0.001). In multivariable analyses, no statistically significant difference was observed between TAVR and SAVR in terms of all-cause mortality (p>0.05). In the multivariate model, the STS score and the presence of COPD were independently associated with mortality, whereas higher LVEF had a protective effect.Conclusion: The selection of treatment strategy in severe aortic stenosis should be based on a comprehensive evaluation of the patient's clinical status, surgical risk, anatomical characteristics, comorbidity burden, and life expectancy. In this retrospective real-world cohort, interventional treatment strategies were associated with better clinical outcomes compared to medical therapy. No significant difference in mortality was observed between TAVR and SAVR. Therefore, treatment decisions should be individualized and made within the framework of a multidisciplinary heart team approach.