İki farklı 3D daimi rezin ile üretilen diş destekli ve implant üstü kronların mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the mechanical properties of tooth-supported and implant-supported crowns manufactured using two different types of 3D permanent resin
- Tez No: 1011414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ÜNSAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kronlar, Kırılma dayanımı, Pürüzlülük, Yaşlandırma, Üç boyutlu baskı, İmplantlar, 3D printing, permanent resin crown, surface roughness, fracture load, titanium abutment, thermal aging, Crowns, Fracture strength, Roughness, Ageing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, iki farklı 3B baskı daimi rezin materyal ile üretilen diş destekli ve implant üstü kronların yüzey pürüzlülüğü ve mekanik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Standart preparasyon ve dijital tasarım işlemlerinin ardından kronlar 3B baskı yöntemiyle üretilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü ölçümleri termal yaşlandırma öncesi ve sonrası profilometre ile yapılarak Ra ve Rz parametreleri kaydedilmiştir. Mekanik değerlendirmede kırılma yükü ve rijitlik değerleri universal test cihazı ile belirlenmiş, veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular, termal yaşlandırmanın genel olarak yüzey pürüzlülüğünü artırdığını göstermiştir. Materyaller arasında yüzey pürüzlülüğü açısından anlamlı fark saptanmamış, ancak bazı alt gruplarda dayanak tipine bağlı değişiklikler izlenmiştir. Kırılma yükü analizinde materyal tipi, dayanak tipi ve materyal-dayanak etkileşimi anlamlı bulunmuştur. Saremco CrownTec, Bego Trini-Q'ya göre daha yüksek kırılma yükü değerleri göstermiştir. Ayrıca çekilmiş diş grupları implant destekli gruplara göre daha yüksek kırılma yükü ve rijitlik sergilemiş, özellikle 15° açılı abutment kullanılan gruplarda mekanik performansın daha olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, 3B baskı daimi rezin kronların yüzey ve mekanik özellikleri materyal içeriği, dayanak tipi ve termal yaşlandırmadan etkilenmektedir. Klinik uygulamalarda materyal seçimi kadar dayanak geometrisi de dikkate alınmalıdır. Anahtar Kelimeler; 3B baskı, kalıcı rezin kron, yüzey pürüzlülüğü, kırılma yükü, titanyum abutment, termal yaşlandırma
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to compare the surface roughness and mechanical properties of tooth-supported and implant-supported crowns fabricated with two different 3D-printed permanent resin materials. Following standard preparation and digital design procedures, the crowns were fabricated using a 3D-printing technique. Surface roughness measurements were performed before and after thermal aging using a profilometer, and Ra and Rz parameters were recorded. For mechanical evaluation, fracture load and stiffness values were determined using a universal testing machine, and the data were analyzed using appropriate statistical methods. The findings showed that thermal aging generally increased surface roughness. No significant difference was found between the materials in terms of surface roughness; however, support type-related changes were observed in some subgroups. In the fracture load analysis, material type, support type, and the material-support interaction were found to be significant. Saremco CrownTec exhibited higher fracture load values than Bego Trini-Q. In addition, the extracted tooth groups demonstrated higher fracture load and stiffness values than the implant-supported groups, and mechanical performance was found to be more negatively affected especially in the groups using 15° angled abutments. In conclusion, the surface and mechanical properties of 3D-printed permanent resin crowns are influenced by material composition, support type, and thermal aging. In clinical applications, support geometry should be taken into consideration in addition to material selection.