Türkiye'deki anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlık öğrencilerinin düşük akım anestezi ile ilgili tutum ve farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of attitudes and awareness regarding low-flow anesthesia among anesthesiology and reanimation residents in Türkiye
  1. Tez No: 1011626
  2. Yazar: TUĞÇE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ALKAYA SOLMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Akım Anestezi, Taze Gaz Akımı, Anket, Low-Flow Anesthesia, Fresh Gas Flow, Survey
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Düşük akım anestezisi; inhalasyon anestezik ajan tüketimini azaltması, maliyet etkinliği sağlaması ve çevresel etkileri azaltması nedeniyle önem kazanan bir anestezi tekniğidir. Güvenli uygulanabilmesi için uygun monitörizasyon, teknik altyapı ve yeterli kullanıcı deneyimi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık öğrencilerinin düşük akım anestezisine ilişkin bilgi düzeyi, tutumları ve klinik uygulama alışkanlıklarını değerlendirmektir. Etik kurul onayı sonrası gerçekleştirilen bu kesitsel anket çalışmasına Türkiye'nin farklı merkezlerinde eğitimine devam eden Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık öğrencileri dahil edilmiştir. Katılımcılara demografik özellikler, teorik bilgi düzeyi, klinik uygulama alışkanlıkları, monitörizasyon tercihleri, cihaz uygunluğu, güvenlik uygulamaları ve uygulamadaki zorlukları değerlendiren anket uygulanmıştır. Katılımcıların düşük akım anestezisinin temel prensipleri ve avantajları konusunda genel olarak yeterli bilgiye sahip olduğu görülmüştür. Ancak rutin uygulamada en sık 2–4 L/dk taze gaz akımlarının tercih edildiği, ≤1 L/dk düşük akım kullanımının sınırlı kaldığı saptanmıştır. Alarm limitlerinin rutin olarak ayarlanmaması, ileri monitörizasyon yöntemlerinin sınırlı kullanımı ve cihaz güvenlik standartlarına ilişkin bilgi eksiklikleri dikkat çekici bulunmuştur. Uygulamadaki başlıca zorluklar arasında hasta güvenliği endişeleri, eğitim eksikliği ve teknik donanım yetersizlikleri yer almıştır. Sonuç olarak, düşük akım anestezisinin teorik olarak iyi bilinmesine rağmen klinik uygulamada istenilen yaygınlığa henüz ulaşamadığı görülmüştür. Güvenli ve yaygın kullanım için uygulamalı eğitimlerin artırılması, monitörizasyon farkındalığının geliştirilmesi ve teknik altyapının standardize edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Low-flow anesthesia has gained increasing importance due to its ability to reduce inhalational anesthetic agent consumption, provide cost-effectiveness, and decrease environmental impact. However, its safe application requires appropriate monitoring, adequate technical infrastructure, and sufficient user experience. The aim of this study was to evaluate the knowledge level, attitudes, and clinical practice habits of Anesthesiology and Reanimation residents in Türkiye regarding low-flow anesthesia. This cross-sectional survey study was conducted after ethics committee approval and included Anesthesiology and Reanimation residents training at different centers across Türkiye. Participants completed a questionnaire evaluating demographic characteristics, theoretical knowledge, clinical practice habits, monitoring preferences, device suitability, safety practices, and difficulties encountered in clinical practice. Participants were generally found to have adequate knowledge regarding the basic principles and advantages of low-flow anesthesia. However, fresh gas flows of 2–4 L/min were most commonly preferred in routine practice, while the use of low-flow anesthesia at ≤1 L/min remained limited. Failure to routinely adjust alarm limits, limited use of advanced monitoring techniques, and insufficient knowledge regarding device safety standards were notable findings. The main difficulties encountered in practice included patient safety concerns, lack of education, and inadequate technical equipment. In conclusion, although low-flow anesthesia is theoretically well recognized, it has not yet reached the desired level of routine clinical implementation. Increasing practical training opportunities, improving awareness regarding monitoring practices, and standardizing technical infrastructure may contribute to the safer and more widespread use of low-flow anesthesia.