THE PROLIFERATION OF ARMED DRONES AND ITS REFLECTIONS ON INTERNATIONAL LAW: NEW CHALLENGES TO THE PARADIGM OF THE USE OF FORCE
SİLAHLI DRONLARIN YAYGINLAŞMASI VE BUNUN ULUSLARARASI HUKUKA YANSIMALARI: KUVVET KULLANMA PARADİGMASINA YENİ MEYDAN OKUMALAR
  1. Tez No: 1011627
  2. Yazar: MUHAMMED BEHEŞTİ AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PHOEBE OKOWA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Hukuk, International Relations, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Güç kullanımı, Milletlerarası hukuk, Silahlı insansız hava araçları, Uluslararası güvenlik, Uluslararası hukuk, Use of force, Armed unmanned aerial vehicles, International security, International law
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Queen Mary Unıversıty Of London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Hukuk Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda silahlı dronlar sınır ötesinde ve sınır içindeki kuvvet kullanımlarının önemli bir parçasını oluşturmaya başladı. Silahlı dronların gittikçe artan kullanımı ve yaygınlaşması, hukuk literatüründe -özellikle de uluslararası hukuk- yeni bir tartışma/problem yarattı. Bu zamana kadar silahlı dronların kullanımının en görünür etkisi sivil kayıpları olduğundan dolayı, uluslararası hukuk hocaları çoğunlukla uluslararası insan hakları hukukuna ve silahlı çatışma hukukuna dair meselelere odaklandı. Literatürde uluslararası ilişkilerde silahlı dron kullanımı ve jus ad bellum arasındaki ilişkiye dair az da olsa artan ilgi silahlı dron kullanımının jus ad bellum için önemine işaret ediyor. Bu noktada, bu araştırmanın sorusu ortaya çıkıyor: Silahlı dronların mevcudiyeti kuvvet kullanım paradigmasında bir değişiklik yaptı mı veya yapacak mı ve bu durum müsamahakar görüşleri güçlendirecek mi?
Özet (Çeviri)
In recent years, armed drones have begun to form an important part of the extraterritorial use of force as well as the use of force in internal affairs. The increasing use and proliferation of armed drones have created a new discussion/problem in the legal scholarship, especially in international law. For international law, its scholars mostly focused on the international human rights law and the law of armed conflict issues, as the most visible effect of the use of armed drones until now has been the civilian causalities/losses. However, the slightly growing interest in the literature on the relation between the use of armed drones in international relations and jus ad bellum indicates the importance of the use of armed drones for jus ad bellum. At this point the question of this research arises, which is, whether the availability of armed drones will make or has made a change in the use of force paradigm and will strengthen the permissive views.