Obstrüktif uyku apne sendromu ile oksidatif stres indeksi (OSI), süperoksit dismutaz (SOD), malondialdehid (MDA), TNF-α ilişkisi
Association of oxidative stress index, superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA), and TNF-α with obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 1011648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, oksidatif stres, oksidatif stres indeksi, süperoksit dismutaz, malondialdehid, Obstructive sleep apnea, oxidative stress, oxidative stress index, superoxide dismutase, malondialdehyde
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS), üst hava yolunda tekrar eden obstrüksiyonlarına bağlı gelişen aralıklı hipoksi, uyku fragmentasyonu ve artmış sempatik aktivite ile karakterize olup sistemik inflamasyon ve oksidatif stres süreçlerinin aktive olmasına yol açabilmektedir. Oksidan ve antioksidan sistemler arasındaki dengenin bozulması hastalığın kardiyovasküler ve metabolik komplikasyonlarının gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, OUAS şiddeti ile oksidatif stres belirteçleri olan total oksidan kapasite (TOS), total antioksidan kapasite (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ), süperoksit dismutaz (SOD1 ve SOD2), malondialdehid (MDA) ve inflamatuvar bir belirteç olan tümör nekroz faktör-alfa (TNF-a) düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntemler: Bu olgu-kontrol çalışmasına polisomnografi ile değerlendirilen toplam 65 erişkin birey dahil edildi. Apne-hipopne indeksine (AHİ) göre olgular basit horlama (n=17), hafif OUAS (n=15), orta OUAS (n=16) ve ağır OUAS (n=17) olarak sınıflandırıldı. Katılımcıların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve polisomnografik bulguları kaydedildi. Alınan venöz kan örneklerinde TOS, TAS, OSİ, MDA, SOD1, SOD2 ve TNF-a düzeyleri ticari kitler kullanılarak ölçüldü. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun parametrik ve non-parametrik testler ile, değişkenler arası ilişkiler ise korelasyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: OUAS şiddeti arttıkça oksidatif stres belirteçlerinde anlamlı değişiklikler saptandı. TOS ve OSİ düzeylerinin hastalık şiddeti ile birlikte arttığı (sırasıyla p=0,0298 ve p=0,0034), buna karşın TAS ve SOD2 düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı görüldü (p=0,005 ve p=0,0032). Lipid peroksidasyonunun göstergesi olan MDA ve inflamatuvar belirteç TNF-a düzeyleri orta ve ağır OUAS gruplarında daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,0145 ve p=0,0051). SOD1 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,053). Ayrıca oksijen desatürasyon indeksleri ile TOS, OSİ, MDA ve TNF-a arasında pozitif; TAS ve SOD2 ile negatif korelasyonlar bulundu. Sonuç: OUAS şiddetinin artışı oksidan–antioksidan dengeyi oksidan yönünde değiştirmekte ve sistemik inflamatuvar yanıtın belirginleşmesine eşlik etmektedir. OSİ ve ilişkili biyobelirteçler, OUAS'ta hastalık yükünü ve aralıklı hipoksiye bağlı biyolojik etkileri yansıtabilecek potansiyel göstergeler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Recurrent upper airway obstruction during sleep is the hallmark of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) and is associated with intermittent hypoxia, disrupted sleep continuity, and augmented sympathetic nervous system activity. These pathophysiological mechanisms are associated with increased oxidative stress and systemic inflammation. Dysregulation of the oxidant–antioxidant balance has been implicated in the development of cardiovascular and metabolic sequelae in OSAS. The aim of this study was to evaluate the relationship between OSAS severity and oxidative stress markers, including total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI), superoxide dismutase (SOD1 and SOD2), malondialdehyde (MDA), and the inflammatory marker tumor necrosis factor-alpha (TNF-α). Methods: This case–control study included 65 adults evaluated by overnight polysomnography. According to the apnea–hypopnea index (AHI), participants were classified as simple snoring (n=17), mild OSAS (n=15), moderate OSAS (n=16), and severe OSAS (n=17). Demographic characteristics, laboratory parameters, and polysomnographic findings were recorded. Venous blood samples were obtained, and levels of TOC, TAC, OSI, MDA, SOD1, SOD2, and TNF-α were measured using commercially available assay kits. Group comparisons were performed using appropriate parametric or non-parametric statistical tests, and correlations between variables were evaluated using correlation analyses. Results: Significant alterations in oxidative stress markers were observed with increasing OSAS severity. TOC and OSI levels increased with disease severity (p=0.0298 and p=0.0034, respectively), whereas TAC and SOD2 levels significantly decreased (p=0.005 and p=0.0032). Levels of malondialdehyde, a marker of lipid peroxidation, and the inflammatory cytokine TNF-α were significantly higher in the moderate and severe OSAS groups (p=0.0145 and p=0.0051). No significant difference was observed in SOD1 levels among the groups (p=0.053). In addition, positive correlations were found between oxygen desaturation indices and TOC, OSI, MDA, and TNF-α, whereas negative correlations were observed with TAC and SOD2. Conclusion and Discussion: Increasing OSAS severity is associated with a shift in the oxidant–antioxidant balance toward oxidative stress and enhanced systemic inflammatory response. OSI and related biomarkers may serve as potential indicators reflecting the biological burden of intermittent hypoxia in patients with OSAS.