Otolog ve allogeneik kemik iliği nakli yapılan hastalarda Beck depresyon testi analizinin sağkalıma etkisi
The effect of Beck depression test analysis on survival in patients undergoing autologous and allogenic bone marrow transplantation
  1. Tez No: 1011747
  2. Yazar: SELAHATTİN KESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AYTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otolog kemik iliği nakli, allogeneik kemik iliği nakli, hematopoietik kök hücre nakli, depresyon, umutsuzluk, sağkalım, Autologous bone marrow transplantation, allogeneic bone marrow transplantation, hematopoietic stem cell transplantation, depression, hopelessness, survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Hematopoietik kök hücre nakli (HKHN), hematolojik malignitelerde küratif potansiyeli olan ancak hastalar için fiziksel komplikasyonların yanı sıra yoğun psikolojik yük oluşturan yüksek riskli bir tedavi sürecidir. Nakil sonrası erken dönem; izolasyon, belirsiz prognoz, tedavi toksisiteleri ve yaşam rollerindeki ani değişim nedeniyle depresif semptomların ortaya çıkması açısından kritik bir dönem olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda otolog veya allogeneik HKHN yapılan hastalarda depresyon düzeyinin belirlenmesi, depresyon düzeylerinin sağkalım üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve depresif semptomların nakil tipi, relaps gelişimi ve erken transplantasyon sonuçları ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, Mart 2022–Aralık 2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hematoloji Kliniği'nde otolog veya allogeneik HKHN uygulanan 18 yaş üzeri 76 hastanın dosya ve elektronik kayıtlarının retrospektif incelenmesiyle yürütülmüştür. Hastaların demografik özellikleri, nakil tipi, relaps ve exitus durumu ile engraftman süreleri, genel sağkalım ve relapssız sağkalım parametreleri değerlendirilmiştir. Nakil sonrası erken dönemde depresif semptomların sıklığı Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ile değerlendirilmiştir. HKHN uygulanan 76 hastanın yaş ortancası 55 yıl (20–70) yıl olup, 49'u (%64,5) erkek ve 27'si (%35,5) kadın idi. Hastaların 43'üne (%56,6) otolog, 33'üne (%43,4) allogeneik nakil uygulandığı saptandı. Nakil sonrası 1. gün BUÖ sonuçlarına göre hastaların %53,9'u (n=41) minimal düzeyde, %34,2'si (n=26) hafif düzeyde, %10,5'i (n=8) orta düzeyde ve %1,3'ü (n=1) şiddetli düzeyde depresif semptom gösterdiği tespit edildi. BUÖ skorlarının zaman içerisindeki değişimi Friedman testi ile değerlendirildiğinde, ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0,107). BUÖ skorları ile nakil tipi, relaps gelişimi, engraftman süreleri ve genel/relapssız sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (tüm p>0,05). Sonuç olarak bu çalışma, HKHN yapılan hastalarda nakil sonrası erken dönemde depresif semptomların sık görüldüğünü, ancak BUÖ ile değerlendirilen 5 umutsuzluk düzeyinin genel sağkalım ve relapssız sağkalım üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is a high-risk treatment process for hematological malignancies that has curative potential but also imposes a significant psychological burden on patients, in addition to physical complications. The early post-transplant period is considered a critical time for the emergence of depressive symptoms due to isolation, uncertain prognosis, treatment toxicities, and sudden changes in life roles. This study aimed to determine the level of depression in patients undergoing autologous or allogeneic HSCT, to evaluate the impact of depression levels on survival, and to investigate the relationships between depressive symptoms and transplant type, relapse development, and early transplantation outcomes. This study was conducted by retrospectively reviewing the files and electronic records of 76 patients over the age of 18 who underwent autologous or allogeneic HSCT at the Hematology Clinic of Mersin University between March 2022 and December 2024. Demographic characteristics, transplant type, relapse and mortality rates, engraftment times, overall survival, and relapse-free survival parameters were evaluated. The frequency of depressive symptoms in the early post-transplant period was assessed using the Beck Hopelessness Scale (BHS). The median age of the 76 patients who underwent HSCT was 55 years (20–70), with 49 (64.5%) being male and 27 (35.5%) female. It was determined that 43 (56.6%) of the patients underwent autologous transplantation and 33 (43.4%) underwent allogeneic transplantation. According to the post-transplant day 1 BHS scores, 53.9% (n=41) of the patients showed minimal, 34.2% (n=26) mild, 10.5% (n=8) moderate, and 1.3% (n=1) severe depressive symptoms. When the change in BHS scores over time was evaluated using the Friedman test, no statistically significant difference was found between the measurements (p=0.107). No statistically significant association was found between BHS scores 7 and transplant type, relapse development, engraftment times, and overall/relapse-free survival (all p>0.05). In conclusion, this study showed that depressive symptoms are common in patients undergoing HSCT in the early post-transplant period, but the level of hopelessness assessed by the BHS did not have a statistically significant effect on overall survival and relapse-free survival.