TTK Kozlu Müessesesinde yaşanan iş kazalarının apriori yöntemiyle iş sağlığı güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of work accidents occurring at TTK Kozlu Facility using the apriori method in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 1011755
  2. Yazar: KAAN CENK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Veri analizi, Yer altı kömür madenleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Data analysis, Underground coal mines, Occupational Health and Safety Law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde yürütülen yeraltı kömür madenciliği faaliyetlerinde karşılaşılan iş kazaları ve tehlikeli durumlar, veri madenciliği temelli Apriori birliktelik kuralı yöntemi kullanılarak iş sağlığı ve güvenliği bakış açısıyla analiz edilmiştir. Kozlu Müessesesi, derin üretim seviyeleri, gazlı yapısı ve karmaşık jeolojik koşulları nedeniyle yüksek riskli yeraltı işletmeleri arasında yer almakta olup, bu durum kazaların çok sayıda faktörün etkileşimi sonucunda meydana gelmesine neden olmaktadır. Çalışma kapsamında, kazaların oluşumuna etki eden deneyim süresi, vardiya düzeni, çalışma saati, çalışan görevi, kaza yeri ve kaza nedeni gibi değişkenler birlikte ele alınmış ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler Apriori algoritması yardımıyla ortaya konulmuştur. Elde edilen birliktelik kuralları, kazaların tekil nedenlerden ziyade belirli koşulların eş zamanlı gerçekleşmesi sonucu yoğunlaştığını göstermiştir. Özellikle düşük deneyime sahip çalışanların, üretimin doğrudan yürütüldüğü yeraltı ayaklarında ve vardiyanın ilerleyen saatlerinde daha yüksek risk altında olduğu belirlenmiştir. Tezde ulaşılan bulgular, klasik istatistiksel yöntemlerle elde edilmesi güç olan çok değişkenli risk örüntülerinin ortaya çıkarılabildiğini göstermekte ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında veri madenciliği tabanlı yaklaşımların etkin bir karar destek aracı olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, occupational accidents and hazardous situations encountered in underground coal mining operations at the Kozlu Colliery of the Turkish Hard Coal Enterprises (TTK) were analyzed from an occupational health and safety perspective using the Apriori association rule mining method. The Kozlu Colliery is considered one of the high-risk underground mining operations due to its deep production levels, gassy structure, and complex geological conditions, which lead to accidents resulting from the interaction of multiple factors. Within the scope of the study, variables such as workers' experience, shift type, working hours, job assignment, accident location, and accident cause were evaluated together, and the relationships among these variables were revealed through the Apriori algorithm. The extracted association rules indicate that accidents tend to occur not due to single causes but as a result of the simultaneous occurrence of specific conditions. In particular, workers with lower experience levels were found to be exposed to higher risks in underground longwall faces and during the later hours of shifts. The findings demonstrate that multivariate risk patterns, which are difficult to identify using conventional statistical approaches, can be effectively revealed through data mining techniques. Consequently, the study highlights that data mining–based methods can serve as powerful decision-support tools in occupational health and safety management for underground coal mines.