Sürdürülebilir bilincinin sektörlere göre farklılaşmasının araştırılması: Gebze Ticaret Odası üyeleri örneği
Investigation of the difference in sustainable awareness according to sectors: The example of Gebze Chamber of Commerce members
- Tez No: 1011922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir bilinç, Dijital dönüşüm, İşletme, Kurumsal sürdürülebilirlik, Sosyal sürdürülebilirlik, işletme sürekliliği, Örgütsel sürdürülebilirlik, Sustainability, Sustainable idea, Digital transformation, Business, Corporate sustainability, Social sustainability, Going concern, Organizational sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknolojik gelişmelerin artması ve sert pazar dinamiklerinin farklı iş modelleri ile değişmesi sürdürülebilirlik çalışmalarının zorunluluğunu karşımıza çıkarmaktadır. Kaynakların bilinçsizce kullanıldığı, tüketici ihtiyaçlarının farklılaştığı içinde bulunduğumuz yüz yıl, toplumlar içerisinde yaşayan bireylerin en büyük sınavı olarak görülmektedir. Üretim alanında rekabet unsurlarının evrimleştiği ve günümüz dijital yapı içerisinde konumlanan insanların tüketim alışkanlıkları da her geçen gün değişmektedir. Sorumlu üretim ve sorumlu tüketim bilinci her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Çevreye duyarlı sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde üretme ve tüketimi azaltma günümüzde sadece bir sosyal sorumluluk değil aynı zamanda bir zorunluluktur. Endüstri içerisinde çalışan personellerin sürdürülebilir bilinç farkındalığı her geçen gün artmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Kocaeli bölgesinde bulunan ve Gebze Ticaret Odasına kayıtlı işletmelerde çalışan 309 bireyin sürdürülebilir bilinç düzeyleri ölçülmüştür ve bu düzeylerin 10 farklı demografik değişkene göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Toplanan veriler Python istatistik kütüphaneleri kullanılarak analiz edilmiştir.“Çalışanların sürdürülebilirlik bilinçleri sektörlere göre farklılaşmakta mıdır?”sorusuna yanıt aranmıştır. Sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirilen çalışmalar zaman ilerledikçe önemini artıracağı ve gelecek çalışmalar için yol gösterici niteliğinde olacağı ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing technological changes and intense market dynamics of today present the possibilities for sustainability through different business models. The unconscious use of resources in commercial activities, coupled with the diversification of consumer needs, has been seen as a major challenge for societies for over a century. The evolution of competitive elements in the production sector and the increasing consumption of people positioned within today's digital structure are becoming more widespread. Awareness of responsible production and consumption is becoming increasingly prevalent. Reducing production and consumption within the framework of environmentally conscious sustainable development is not only a social responsibility but also a matter of unity. The sustainable awareness of employees within the industry is constantly increasing. This research utilized the survey method, a good research methodology. The level of sustainable awareness of 309 individuals working in businesses registered with the Gebze Chamber of Commerce in the Kocaeli region was measured, and whether this level differed according to 10 different demographic variables was investigated. The collected data was analyzed using Python statistical logs. The research sought to answer the question,“Does employees' sustainability awareness differ according to sectors?”It is anticipated that growth in the field of sustainability will increase the time lost and that future studies will be guiding factors.