Comparison of the Effects of Fixed Orthodontic Appliances and Clear Aligners on Periodontal Health
Sabit Ortodontik Apareyler ve Şeffaf Plakların Periodontal Sağlık Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması
- Tez No: 1011994
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM DİRİKAN İPCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÖZENCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontal sağlık, şeffaf plaklar, sabit ortodontik apareyler, dental biyofilm, Ağız Sağlığı Etki Profili-14, Görsel Analog Skala, Periodontal Health, Clear Aligners, Fixed Orthodontic Appliances, Dental Biofilm, Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14), Visual Analog Scale (VAS)
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ortodontik apareyler, plak kontrolünü zorlaştırarak periodontal hastalık riskini artırabilmektedir. Bu prospektif gözlemsel çalışmanın amacı, sabit ortodontik apareyler (SOA) ve şeffaf plaklar (ŞP) ile tedavi edilen bireylerde ortodontik tedavinin ilk üç ayında periodontal klinik parametrelerde ve hasta tarafından bildirilen sonuçlarda meydana gelen kısa dönem değişiklikleri değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı, 18 yaş ve üzeri toplam 30 yetişkin birey dahil edildi. Katılımcılar sabit ortodontik aparey grubu (SOA, n = 15) ve şeffaf plak grubu (ŞP, n = 15) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Aparey yerleştirilmeden önce tüm katılımcılara standart cerrahi olmayan periodontal tedavi (COPT) ve ağız hijyeni eğitimi uygulandı. Periodontal klinik parametreler olan tüm ağız plak skoru (TAPS), gingival indeks (Gİ), sondalamada kanama (SK), sondalama cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesi (KAS); başlangıçta (T0), COPT sonrası/ortodontik tedavi öncesinde (T1) ve ortodontik tedavinin üçüncü ayında (T2) kaydedildi. Hasta tarafından bildirilen sonuçlar kapsamında ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi ve ağız hijyeni zorlukları, Ağız Sağlığı Etki Profili-14 (OHIP-14) ve Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 30 hastada gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p > 0.05). T2 zaman noktasında SOA grubunda TAPS (p = 0.028), Gİ (p < 0.001), SK (p = 0.002), SCD (p = 0.001) ve KAS (p = 0.019) değerleri ŞP grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Grup içi analizlerde periodontal parametrelerin T1'de başlangıca göre iyileştiği, ancak T2'de özellikle SOA grubunda yeniden kötüleşme gösterdiği belirlendi. Hasta tarafından bildirilen sonuçlar değerlendirildiğinde, OHIP-14 skorları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0.05). Bununla birlikte, SOA grubunda diş fırçalama zorluğu (p = 0.033), ara yüz temizliği zorluğu (p = 0.022) ve genel ortalama VAS skorları (p = 0.029) ŞP grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Sonuç: Bu çalışmanın sınırlılıkları dahilinde, hem SOA hem de ŞP tedavisi uygulanan bireylerin başlangıçta yapılan COPT'den fayda gördüğü söylenebilir. Bununla birlikte, ŞP grubu SOA grubuna kıyasla kısa dönemde daha iyi periodontal sağlık bulguları ve daha kolay ağız hijyeni devamlılığı göstermiştir. SOA kullanımı ise daha yüksek plak birikimi, gingival inflamasyon ve hasta tarafından bildirilen temizlik zorlukları ile ilişkili bulunmuştur. Şeffaf plak tedavisi daha olumlu bir hasta deneyimi sunmakla birlikte, bu biyolojik mekanizmaların daha farklı hasta gruplarında ve daha kompleks maloklüzyonlarda doğrulanabilmesi için uzun dönemli, çok merkezli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Orthodontic appliances often impede plaque control, increasing the risk of periodontal disease. This prospective observational study aimed to evaluate and compare short-term changes in periodontal parameters and patient-reported outcomes between fixed orthodontic appliances (FOA) and clear aligner therapy (CA) during the initial three months of treatment. Materials and Methods: Thirty systemically healthy adults (≥18 years) were allocated into FOA (n = 15) and CA (n = 15) groups. Prior to appliance placement, all participants received standardized non-surgical periodontal treatment (NSPT) and oral hygiene instructions. Periodontal clinical parameters: Full Mouth Plaque Score (FMPS), Gingival Index (GI), Bleeding on Probing (BoP), Probing Pocket Depth (PPD), and Clinical Attachment Level (CAL) were recorded at baseline (T0), post-NSPT/pre-orthodontic initiation (T1), and at the third month of orthodontic therapy (T2). Patient-reported outcomes, including oral health-related quality of life and oral hygiene difficulties, were assessed using the Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) and Visual Analog Scales (VAS). Results: The study included 30 patients with no significant demographic differences between groups (p > 0.05). At T2, the FOA group exhibited significantly higher FMPS (p = 0.028), GI (p < 0.001), BoP (p = 0.002), PPD (p = 0.001), and CAL (p = 0.019) compared to the CA group. Intragroup analysis showed that periodontal parameters initially improved at T1 but deteriorated by T2, particularly in the FOA group. Regarding patient-reported outcomes, no significant intergroup differences were found for OHIP-14 scores (p > 0.05). However, the FOA group reported significantly higher VAS scores for difficulty with toothbrushing (p = 0.033), interdental cleaning (p = 0.022), and overall mean VAS scores (p = 0.029) compared to the CA group. Conclusion: Within the limitations of this study, both FOA and CA benefit from initial NSPT. However, the CA group demonstrated superior short-term periodontal health and easier oral hygiene maintenance compared to FOA, which was associated with higher plaque levels, gingival inflammation, and patient-reported cleaning difficulties. While CA therapy offers a more favorable experience, further long-term, multicenter randomized trials are necessary to validate these biological mechanisms across more diverse patient demographics and complex malocclusions.