5G teknolojisinin ekonomik kalkınma üzerine etkileri
The effects of 5G technology on economic development
  1. Tez No: 1012153
  2. Yazar: AYŞE NUR KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Economy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, beşinci nesil mobil iletişim teknolojisinin (5G) ekonomik kalkınma üzerindeki etkileri çok boyutlu bir yaklaşımla incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, 5G teknolojisinin sunduğu teknik avantajların (düşük gecikme süresi, yüksek veri iletim kapasitesi ve çoklu cihaz bağlantı imkânı) üretkenlik, dijital dönüşüm ve sektörel verimlilik üzerindeki etkilerini ortaya koymak olmuştur. Bu kapsamda, 5G'nin yalnızca iletişim altyapısını geliştiren bir unsur olmadığı, aynı zamanda ekonomik büyümenin dinamiklerini yeniden şekillendiren stratejik bir teknoloji olduğu varsayımından hareket edilmiştir. Araştırmada karma metod kullanılmadı. Araştırma litaratür taramasına dayalı nitel bir araştırmadır. Bu doğrultuda, öncelikle ulusal ve uluslararası literatür sistematik olarak taranmış, mevcut ampirik çalışmalar ve raporlar analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra, farklı sektörlere ilişkin ikincil veri setleri incelenmiş; üretim, sağlık, tarım ve ulaşım gibi alanlarda 5G uygulamalarının ekonomik çıktıları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, 5G altyapı yatırımlarının istihdam üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla ekonomik göstergelere dayalı betimsel analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan bu çok katmanlı metodolojik çerçeve, elde edilen bulguların geçerliliğini ve güvenilirliğini artırmıştır. Elde edilen bulgular, 5G teknolojisinin üretkenlik artışını desteklediğini ve dijitalleşme süreçlerini önemli ölçüde hızlandırdığını göstermiştir. 5G altyapısına yapılan yatırımların istihdam yaratıcı etkilerinin bulunduğu ve özellikle kırsal bölgelerde dijital kapsayıcılığı artırarak bölgesel kalkınmaya katkı sağladığı tespit edilmiştir. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ), 5G'nin sunduğu olanaklar sayesinde dijital iş modellerine yöneldiği ve bu durumun rekabet avantajı yarattığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, hassas tarım uygulamaları, uzaktan sağlık hizmetleri, otonom ulaşım sistemleri ve akıllı şehir altyapıları gibi alanlarda 5G kullanımının ekonomik verimlilik ve hizmet kalitesini artırdığı ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, çalışmada 5G teknolojisinin ekonomik büyümeye katkısının yalnızca teknolojik ilerlemelerle sınırlı kalmadığı; aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedefleri, bölgesel eşitsizliklerin azaltılması ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması açısından kritik bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of fifth-generation mobile communication technology (5G) on economic development was examined through a multidimensional perspective. The primary objective of the study was to analyze how the technical advantages of 5G—such as low latency, high data transmission capacity, and the ability to support massive device connectivity—affected productivity, digital transformation processes, and sectoral efficiency. The study was grounded in the assumption that 5G is not merely an advancement in communication infrastructure but also a strategic technology reshaping the dynamics of economic growth. The study did not employ a mixed methods approach. It is a qualitative study based on a literature review. Accordingly, national and international literature was systematically reviewed, and existing empirical studies and reports were analyzed. In addition, secondary datasets related to different sectors were examined; the economic outcomes of 5G applications in areas such as manufacturing, healthcare, agriculture, and transportation were evaluated comparatively. Furthermore, descriptive analyses based on economic indicators were conducted to determine the impact of 5G infrastructure investments on employment. This multi-layered methodological framework used in the study enhanced the validity and reliability of the findings. The findings indicated that 5G technology significantly contributed to increased productivity and accelerated digitalization processes. Investments in 5G infrastructure were found to have positive effects on employment and to support regional development by enhancing digital inclusion, particularly in rural areas. Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) were observed to adopt new digital business models enabled by 5G, thereby gaining competitive advantages. Furthermore, the implementation of 5G in areas such as precision agriculture, remote healthcare services, autonomous transportation systems, and smart city infrastructures was shown to improve both economic efficiency and service quality. In conclusion, the study demonstrated that the contribution of 5G technology to economic growth extended beyond technological advancements, playing a critical role in achieving sustainable development goals, reducing regional inequalities, and accelerating digital transformation.