Evli Bireylerde Bağlanma Stilleri İle İlişki Doyumu Arasındaki İlişkideNarsisistik Özelliklerin Aracı Rolü
The mediating role of narcissistic traits in the relationship between attachment styles and relationship satisfaction in married individuals
  1. Tez No: 1012275
  2. Yazar: DAMLA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİYE BALKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, bağlanma stilleri, ilişki doyumu, narsisizm, Marriage, attachment styles, relationship satisfaction, narcissism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, evli bireylerde bağlanma stilleri ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide narsisistik özelliklerin aracı rolünü incelemektir. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ikamet eden 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Örneklem ise amaçsal örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olup, 384 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, İlişki Doyumu Ölçeği ve Narsisistik Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, güvenli bağlanma ile ilişki doyumu arasında pozitif, kaçınan ve kaygılı/kararsız bağlanma ile ilişki doyumu arasında ise negatif ilişkiler saptanmıştır. Güvenli bağlanma, narsisizmin kendine yeterlilik boyutuyla negatif yönde ilişkilidir. Kaçınan bağlanma, genel narsisizm düzeyiyle negatif ilişki göstermekte; ayrıca narsisizmin üstünlük, otorite, hak iddia etme ve teşhircilik boyutlarıyla da olumsuz yönde ilişkilidir. Kaygılı/kararsız bağlanma genel narsisizmle ilişkili bulunmamakla birlikte, narsisizmin otorite ve hak iddia etme boyutlarıyla negatif ilişki göstermektedir. Bununla birlikte, ilişki doyumu ile narsisizmin otorite boyutu arasında pozitif, kendini beğenme boyutu arasında ise negatif bir ilişki belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, ilişki doyumunun bağlanma stillerini negatif, narsisizm düzeylerini ise pozitif yönde yordadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, narsisizm düzeylerinin bağlanma stilleri ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide kısmi aracı bir rol üstlendiği tespit edilmiştir. Bu bulgulardan hareketle, narsisizmin alt boyutları ile bağlanma örüntüleri arasındaki etkileşimi kültürel bağlamda ele alan araştırmaların yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the mediating role of narcissistic traits in the relationship between attachment styles and relationship satisfaction in married individuals. The study employed a correlational model, one of the quantitative research methods. The population of the study consists of individuals aged 18 and over residing in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The sample was determined using purposive sampling and consisted of 384 participants. The data collection tools used were the Socio-Demographic Information Form, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale, the Relationship Satisfaction Scale, and the Narcissistic Personality Inventory. According to the research findings, positive relationships were found between secure attachment and relationship satisfaction, while negative relationships were found between avoidant and anxious/ambivalent attachment and relationship satisfaction. Secure attachment is negatively related to the self-sufficiency dimension of narcissism. Avoidant attachment showed a negative relationship with general narcissism levels; it was also negatively related to the superiority, authority, entitlement, and exhibitionism dimensions of narcissism. Anxious/avoidant attachment was not found to be related to general narcissism, but it showed a negative relationship with the authority and entitlement dimensions of narcissism. However, a positive relationship was found between relationship satisfaction and the authority dimension of narcissism, and a negative relationship with the self-admiration dimension. The results reveal that relationship satisfaction predicts attachment styles negatively and narcissism levels positively. Furthermore, it was found that narcissism levels played a partial mediating role in the relationship between attachment styles and relationship satisfaction. Based on these findings, it is recommended that studies examining the interaction between the sub-dimensions of narcissism and attachment patterns in a cultural context be conducted.