Farklı dozlarda organomineral gübrelemenin ve bakteri aşılamanın fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
The effect of different doses of organomineral fertilization and bacterial inoculation on yield and yield components of bean (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 1012301
  2. Yazar: ŞEVKİ ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KULAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Organomineral gübre, Rhizobium, Verim, Bean, Organomineral fertilizer, Rhizobium, Yield
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı organomineral ( %10 N, %10 P2O5, %10 K2O %5 SO3, %1 Zn, %15 organik madde ve %10 Humik ve Fulvik asit) gübre dozları (kontrol, 10, 20, 30, 40 kg/da ve DAP (14 kg/da)) ile aşılı ve aşısız uygulamaların, fasulyede verim ve verim unsurları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla 2025 yetiştirme sezonunda Bitlis ili Ahlat ilçesinde yürütülmüştür. Deneme, bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ana parsellerde aşılama uygulamaları (aşılı–aşısız), alt parsellerde ise organomineral gübre dozları yer almıştır. Araştırmada; birim alan tane verimi başta olmak üzere bitki boyu, dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, biyolojik verim, hasat indeksi ve yüz tane ağırlığı incelenmiştir. Deneme sonuçlarına göre, aşılama ve organomineral gübre dozlarının, fasulyede verim ve verim unsurlarında genel olarak artış sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Ahlat district of Bitlis province during the 2025 growing season to determine the effects of different organomineral fertilizer (10% N, 10% P2O5, 10% K2O, 5% SO3, 1% Zn, 15% organic matter and 10% Humic and Fulvic acid) doses (control, 10, 20, 30, 40 kg/da and DAP (14 kg/da)), inoculated and uninoculated, on yield and yield components of beans. The experiment was set up according to a split-plot experimental design with three replications. Inoculation applications (inoculated and uninoculated) were placed in the main plots, and organomineral fertilizer doses were placed in the subplots. In the study, grain yield per unit area, plant height, number of branches, first pod height, number of pods per plant, number of seeds per plant, biological yield, harvest index and hundred-seed weight were examined. According to the trial results, it was determined that inoculation and organomineral fertilizer doses generally increased yield and yield components in beans.