Obsesif kontrol ve sanal kumar oynama davranışı arasındaki ilişkide algılanan baba tutumunun düzenleyici rolü
The moderating role of perceived father attitude in the relationship between obsessive control and online gambling behavior
  1. Tez No: 1012331
  2. Yazar: RIDVAN AKTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kontrol, Sanal Kumar Oynama Davranışı, Algılanan Baba Tutumu, Düzenleyici Etkisi, Obsessive Control, Online Gambling Behavior, Perceived Father Attitude, Moderating Role
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, obsesif kontrol eğilimleri ile sanal kumar oynama davranışı arasındaki ilişkide algılanan baba tutumunun düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan yetişkin bireyler oluşturmakta olup, örneklemini çevrimiçi ortamda sanal kumar oynama davranışında bulunan ya da bu davranışa yatkınlığı olan bireyler oluşturmaktadır. Örneklem, kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve veriler gönüllülük esasına dayalı olarak çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği (İKBÖ), Düşünce Kontrol Ölçeği (DKÖ) ve Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği – Baba Formu (KAET-B) kullanılmıştır. Çalışmada obsesif kontrol eğilimleri bağımsız değişken, sanal kumar oynama davranışı bağımlı değişken, algılanan baba tutumu ise düzenleyici değişken olarak ele alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 27 paket programı kullanılarak gerçekleştirilecek; değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleriyle incelenecek ve algılanan baba tutumunun düzenleyici rolü çoklu regresyon temelli moderasyon analizleri aracılığıyla test edilecektir. Bu çalışma, sanal kumar oynama davranışını yalnızca bireysel dürtü denetimi ya da kontrol sorunları çerçevesinde ele almak yerine, erken dönem ebeveyn ilişkileri ve içselleştirilmiş baba temsilleri bağlamında değerlendirmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın, sanal kumar davranışı ile obsesif kontrol eğilimleri arasındaki ilişkiye ilişkin kuramsal literatüre katkı sağlaması ve klinik değerlendirme süreçlerinde baba figürüyle ilişkili içsel temsillerin anlaşılmasına yönelik bir çerçeve sunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the moderating role of perceived father attitude in the relationship between obsessive control tendencies and online gambling behavior. A relational screening model was employed, and the study was conducted using a quantitative research method. The research was carried out with adult individuals living in Turkey who engage in or are prone to online gambling behavior. The sample of the study was determined using convenience sampling, and data were collected online on a voluntary basis. Data were gathered through the Sociodemographic Information Form, the Internet Gambling Addiction Scale, the Thought Control Questionnaire, and the Short Form of the Perceived Parental Attitudes Scale – Father Form. In the study, obsessive control tendencies were examined as the independent variable, online gambling behavior as the dependent variable, and perceived father attitude as the moderating variable. Statistical analyses were planned to be conducted using SPSS software, including correlation analyses and multiple regression-based moderation analyses to examine the relationships among variables. This study approaches online gambling behavior not only within the framework of individual control difficulties but also in relation to early parental experiences and internalized representations of the father figure. It is expected that the findings will contribute to the theoretical literature on behavioral addictions and provide a conceptual framework for clinical assessment and intervention processes by emphasizing the role of paternal attitudes in obsessive control and gambling-related behaviors.