Farklı çimento türleri ile üretilen atık kuvars tozu esaslı harçların mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical properties of waste quartz powder based mortars produced with different cement types
  1. Tez No: 1012345
  2. Yazar: ALPARSLAN BOZATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN KANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıklar, Kuvars, Çevresel sürdürülebilirlik, Çimento, İkame, Wastes, Quartz, Sustainable environment, Cement, Replacament
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektörü, küresel ölçekte doğal kaynak ve enerji kullanım oranları en yüksek sektörlerden biridir ve dünyadaki karbondioksit (CO2) emisyonlarının sebeplerinden biridir. Dolayısıyla hammadde talebindeki artış, enerji tüketimi, karbon emisyonu ve doğal kaynak kaybı ile ilgili çevresel sorunları daha da ağırlaştırmıştır. İnşaat sektöründeki bu sorunlara yönelik, çevresel etkiyi azaltırken mekanik performansı da korumak amacıyla sürdürülebilir malzeme tasarımı, geleneksel yöntemlere alternatif bileşenler veya atık malzemelerin kullanılması gibi ihtiyaçlar doğmuştur. Bu bağlamda, mevcut araştırma, doğal nehir kumunun kısmi ikamesi olarak kuvars tozunun kullanıldığı harç karışımlarının mekanik özelliklerini incelemektedir. Harç numunelerinin hazırlanmasında üç tip çimento kullanılmıştır: CEM I 42.5 R, CEM II/B-M (W-L) 42.5 R ve CEM II/B-W 42.5 R. İnce agrega, ağırlıkça %0, %10, %20 ve %30 oranlarında kuvars tozu ikame edilmiştir. Çalışma Celal Bayar Üniversitesi laboratuvarlarında yürütülmüştür. Numuneler, 28 gün boyunca kirece doygun su koşullarında kürlenmiş ve ardından basınç (28 gün) dayanımı, böhme yöntemiyle aşınma dayanımı, birim ağırlık, su emme, donma-çözülme direnci ile asit maruziyeti teslerine maruz bırakılmıştır. Deneyler, uygulamaya ilişkin uluslararası ve ulusal standartlara uygun olarak yapıldı. Bu çalışma, atık kuvars tozunun inşaat sektöründe bir hammadde alternatifi konusuna da katkı sunacaktır. Sonuçların, sürdürülebilir harç tasarımı ve kaynak tasarruflu inşaat alanındaki gelecekteki çalışmalara değerli bilgiler sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The construction industry is one of the sectors with the highest rates of natural resource and energy consumption globally, and is a major contributor to carbon dioxide (CO2) emissions worldwide. Consequently, increased demand for raw materials has exacerbated environmental problems related to energy consumption, carbon emissions, and natural resource depletion. To address these issues in the construction sector, there is a growing need for sustainable material design, the use of alternative components to traditional methods, or the use of recycled materials, all aimed at reducing environmental impact while maintaining mechanical performance. In this context, the present research investigates the mechanical properties of mortar mixtures using quartz powder as a partial substitute for natural river sand. Three types of cement were used in the preparation of mortar samples: CEM I 42.5 R, CEM II/B-M (W-L) 42.5 R, and CEM II/B-W 42.5 R. Fine aggregate was substituted with quartz powder at percentages of 0%, 10%, 20%, and 30% by weight. The study was conducted in the laboratories of Celal Bayar University. Samples were cured in lime-saturated water conditions for 28 days and then subjected to compressive strength (28 days), abrasion resistance by the Böhme method, unit weight, water absorption, freeze-thaw resistance, and acid exposure tests. The experiments were conducted in accordance with relevant international and national standards. This study will also contribute to the discussion of waste quartz powder as an alternative raw material in the construction industry. It is believed that the results will provide valuable information for future studies in the fields of sustainable mortar design and resource-efficient construction.