Kalsiyum silikat esaslı materyallerin farklı sertleşme sürelerinin restoratif materyaller ile bağlanma kuvvetine etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of different setting times of calcium silicate-based materials on bond strength with restorative materials
  1. Tez No: 1012398
  2. Yazar: HİLAL ECEM KESKİNKILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKTAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vital pulpa tedavisi, Kalsiyum silikat esaslı materyaller, Biyoaktif materyaller, Makaslama bağlanma dayanımı, Restoratif materyaller, Vital pulp therapy, Calcium silicate–based materials, Bioactive material, Shear bond strength, Restorative materials
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; farklı kalsiyum silikat esaslı materyaller üzerine uygulanan çeşitli restoratif materyallerin bağlanma dayanımlarını incelemeyi ve restorasyon uygulama zamanlamasının bu dayanım üzerindeki etkisini in vitro koşullarda değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kalsiyum silikat esaslı materyaller olarak NeoPUTTY® MTA, NeoMTA®2 ve Biodentine™; restoratif materyaller olarak Dyract® XP, Filtek™ Z550 ve Activa™ Kids BioActive Restorative kullanıldı. Adeziv sistem Clearfil™ SE Bond 2 olup, tüm polimerizasyon işlemleri VALO™ LED cihazı ile gerçekleştirildi. G*Power analizine göre minimum örneklem sayısı 249 olarak belirlendi; olası kayıplar göz önünde bulundurularak toplam 405 örnek hazırlandı. Merkezinde 2 mm çapında ve 4 mm derinliğinde boşluk bulunan 3D yazıcıyla üretilmiş rezin bloklara kalsiyum silikat esaslı materyaller yerleştirildi ve örnekler restoratif uygulama öncesinde 3 dk, 15 dk veya 24 saat süreyle 37 °C'de %100 nemli ortamda bekletildi. Bekleme sonrası adeziv sistem uygulanarak polimerize edildi; restoratif materyaller 2mm çapında 2 mm yüksekliğinde standart şekilde yerleştirilip ışıkla polimerize edildi. Makaslama bağlanma dayanımı universal test cihazında ölçülerek MPa cinsinden hesaplandı. Kırık yüzeyleri büyütme altında adeziv, koheziv ve mikst olarak sınıflandırıldı; seçilmiş örnekler SEM ile incelendi. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 yazılımı kullanılarak yapıldı; veriler ortalama ± standart sapma olarak sunuldu. Gruplar arası karşılaştırmalar t-testi, One-way ve Three-way ANOVA ile gerçekleştirildi; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Makaslama bağlanma dayanımı değerleri üzerinde zamanın, kalsiyum silikat esaslı materyal ve restoratif materyal çeşidinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Makaslama bağlanma dayanımı değerleri tüm gruplarda zamanla artmış; en düşük değerler 3. dakikada, özellikle NeoPUTTY® –Dyract® XP grubunda, en yüksek değerler ise 24. saatte Biodentine™ –Activa™ Kids gruplarında elde edilmiştir. Kırık tipi analizlerinde erken dönemde adeziv kırıklar baskınken, zamanla kalsiyum silikat esaslı materyal içerisinde koheziv ve mikst kırıkların arttığı gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, kalsiyum silikat esaslı materyaller ile restoratif materyaller arasındaki bağlanma dayanımının; materyal türü ve restorasyonun uygulanma zamanına bağlı olarak değişkenlik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu durum, özellikle klinik uygulamalarda restorasyon zamanlamasının ve uygun materyal kombinasyonunun seçilmesinin, daha stabil bir arayüz ve uzun dönem tedavi başarısı açısından dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the shear bond strength obtained by applying different restorative materials onto calcium silicate–based materials (NeoPUTTY®, NeoMTA® 2, and Biodentine™) and to investigate the effect of restoration timing (3 minutes, 15 minutes, and 24 hours) on this bond strength. Materials and Methods: In this study, calcium silicate-based materials (NeoPUTTY® MTA, NeoMTA®2 and Biodentine™) were used, and restorative materials (Dyract® XP, Filtek™ Z550 and Activa™ Kids BioActive Restorative) were selected. Clearfil™ SE Bond 2 was used as the adhesive system and all polymerisation procedures were performed using a VALO™ LED light-curing unit. Based on a G*Power analysis, the minimum required sample size was calculated to be 249. Considering possible specimen loss, a total of 405 samples were prepared. The calcium silicate-based materials were placed into 3D-printed resin blocks containing a centrally located cavity measuring 2 mm in diameter and 4 mm in depth. Prior to restorative procedures, the specimens were stored at 37 °C in 100% humidity for either 3 minutes, 15 minutes or 24 hours. After the designated waiting period, the adhesive system was applied and light-cured. Then, the restorative materials were placed in standardised dimensions using silicone moulds, followed by subsequent light polymerisation. Shear bond strength was measured using a universal testing machine and values were calculated in megapascals (MPa). Fracture surfaces were examined under magnification and classified as adhesive, cohesive or mixed failures. Selected representative specimens were further evaluated by scanning electron microscopy (SEM). Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0, and data were presented as the mean ± standard deviation. Intergroup comparisons were conducted using t-tests, one-way ANOVAs and three-way ANOVAs, with statistical significance set at p < 0.05. Results: The primary outcomes of the present study demonstrate that the effects of time, calcium silicate-based material, and restorative material on shear bond strength values are statistically significant (p < 0.05). The shear bond strength values increased over time in all groups; the lowest values were observed at 3 minutes, particularly in the NeoPUTTY®–Dyract® XP group, while the highest values were obtained at 24 hours in the Biodentine™–Activa™ Kids groups. In the fracture type analyses, adhesive failures were predominant in the early period, whereas over time an increase in cohesive and mixed failures within the calcium silicate–based material was observed. Conclusion: The results of this study indicate that the bond strength between calcium silicate–based materials and restorative materials varies depending on material type and the timing of restoration. These findings suggest that, in clinical practice, careful consideration of restoration timing and appropriate material selection is important for achieving a more stable interface and long-term treatment success.