KPSS'ye giren bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin umut ve tükenmişlik düzeyleri açısından incelenmesi
An examination of the psychological resilience levels of individuals taking the KPSS exam in terms of hope and burnout levels
- Tez No: 1012467
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA YÜCEL İŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Psikolojik sağlamlık, Stres, Tükenmişlik, Umut, Anxiety, Resilience, Stress, Burnout, Hope
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) daha önce girmiş olan veya hazırlanan bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile umut ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışma nicel türde bir çalışma olup ilişkisel tarama modeli kapsamında ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2024 yılı içerisinde KPSS'ye hazırlanan ve Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 210 birey oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analizlerde betimsel istatistikler, korelasyon, regresyon ve manova analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, çalışmaya katılan bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri orta, umut düzeyleri yüksek ve tükenmişlik düzeyleri orta-üst düzeyde olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişki incelendiğinde umut ile bağımlı değişken olan psikolojik sağlamlık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak tükenmişlik ile psikolojik sağlamlık arasında negatif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri olan umut ve tükenmişlik düzeyleri arasında da negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Farklı demografik değişkenlere bağlı olarak da psikolojik sağlamlık, umut ve tükenmişlik değişkenleri arasındaki ilişki ele alınmıştır. Bunlardan bazıları cinsiyet ve atanma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kadınların psikolojik sağlamlık, umut ve tükenmişlik düzeyleri erkeklere göre anlamlı şekilde farklılıklar göstermiştir. Aynı şekilde atanma durumu da bireyin psikolojik sağlamlık ve umut düzeyine olumlu yönde etkilerken tükenmişlik düzeyini ise olumsuz etkilemektedir. Araştırma sonuçlarına göre, KPSS sürecinin bireyler üzerinde psikolojik yük oluşturduğunu, ancak umudun ve psikolojik sağlamlığın tükenmişliği azaltıcı bir rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, KPSS'ye hazırlanan bireylerin bu stresli süreci atlatırken psikolojik destek almasının önemini ortaya çıkarmıştır. Sınava yönelik psikolojik dayanıklılığı artırıcı programların geliştirilmesi katkı sağlayıcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between psychological resilience, hope, and burnout levels of individuals preparing for the Public Personnel Selection Examination (KPSS) in Türkiye. The research was designed as a quantitative study using a correlational survey model. The study group consisted of 210 participants who were preparing for the KPSS exam during 2025. Data were collected using the Brief Resilience Scale, Hope Scale, and Burnout Scale. The obtained data were analyzed through the SPSS program using descriptive statistics, correlation, and group comparison tests. According to the findings, participants' psychological resilience levels were moderate, hope levels were high, and burnout levels were moderately high. A positive significant correlation was found between psychological resilience and hope, while negative correlations were observed between burnout and both of these variables. Additionally, significant differences were found according to gender and appointment status. These findings indicate that although the KPSS preparation process creates psychological strain, hope and psychological resilience play a protective role in reducing burnout. Based on these results, it is recommended to develop psychological support and resilience enhancement programs for individuals preparing for the KPSS.