Üniversite kütüphanelerinde elektronik bilgi kaynaklarının sağlanmasında ANKOS, EKUAL ve doğrudan kurumsal aboneliklere ilişkin yönetici ve kütüphaneci görüşleri
Administrator and librarian perspectives on the provision of electronic information resources in university libraries: ANKOS, EKUAL, and direct institutional subscriptions
  1. Tez No: 1012515
  2. Yazar: SENA BEYGİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SEVMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: ANKOS, ANKOS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, üniversite kütüphanelerinde elektronik bilgi kaynaklarının sağlanmasında kullanılan farklı erişim modelleri ele alınmış; bu modeller yönetici ve kütüphaneci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın temel amacı, söz konusu üç erişim modeline ilişkin üniversite kütüphanelerinde görev yapan bilgi ve belge yöneticileri ile kütüphane çalışanlarının görüşlerini ortaya koymak ve bu modellerin güçlü yönlerini, sınırlılıklarını ve tercih edilme gerekçelerini değerlendirmektir. Çalışmada, kütüphane konsorsiyumlarının tarihsel gelişimi, Türkiye'deki uygulamaları, EKUAL kapsamındaki elektronik bilgi kaynaklarının yapısı ve kurumsal abonelik politikaları literatür temelinde ele alınmıştır. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüş; veriler, Türkiye'de farklı üniversitelerde görev yapan kütüphane personelinden çevrim içi anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; frekans, yüzde ve betimsel istatistikler üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular, elektronik bilgi kaynaklarının seçim ve sağlanma süreçlerinde bütçe olanakları, kullanıcı ihtiyaçları, içerik uygunluğu, kullanım yoğunluğu ve erişim koşullarının belirleyici olduğunu göstermiştir. Ayrıca ANKOS ve EKUAL'ın maliyet avantajı, geniş erişim olanağı ve sürdürülebilirlik açısından öne çıktığı; doğrudan kurumsal aboneliklerin ise kurumların özel ihtiyaç duyduğu kaynaklara erişimde tamamlayıcı bir rol üstlendiği belirlenmiştir. Üniversite kütüphanelerinde elektronik kaynak sağlama süreçlerinde tek bir modelden ziyade, kurumsal gereksinimlere göre şekillenen çoklu ve dengeli bir yaklaşımın benimsendiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the reasons for the preference of the ANKOS Consortium, TÜBİTAK EKUAL agreements, and direct institutional subscriptions, all of which play an important role in the provision of electronic information resources in university libraries. The main aim of the study is to reveal the views of information and document managers and library staff working in university libraries regarding these three access models and to evaluate the strengths, limitations, and reasons for the preference of these models. Within the scope of the study, the historical development of library consortia, their practices in Türkiye, the structure of electronic resources covered by EKUAL, and institutional subscription policies were addressed on the basis of the relevant literature. The research was conducted using a quantitative method, and the data were collected through an online questionnaire administered to library staff working at different universities in Türkiye. The data obtained were analyzed using the SPSS program and evaluated through frequencies, percentages, and descriptive statistics. The findings showed that budget opportunities, user needs, content suitability, intensity of use, and access conditions are the main determining factors in the selection and provision of electronic information resources. In addition, it was determined that ANKOS and EKUAL stand out in terms of cost advantage, broad access opportunities, and sustainability, while direct institutional subscriptions play a complementary role in providing access to resources specifically needed by institutions. It was concluded that, rather than relying on a single model, university libraries adopt a multiple and balanced approach shaped by institutional requirements in the provision of electronic resources.