Diyabeti olmayan erişkinlerde non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı mevcudiyetinin böbrek fonksiyon testleri üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the presence of non-alcoholic fatty liver disease on kidney function tests in non-diabetic adults
  1. Tez No: 1012656
  2. Yazar: İREM TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BAKIRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Nefroloji, Gastroenterology, Internal diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Non-alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Albüminüri, Böbrek Fonksiyon Testleri, Ultrasonografi, Böbrek yetmezliği-kronik, Karaciğer yağlanması, Non-alcoholic Fatty Liver Disease, Glomerular Filtration Rate, Albuminuria, Kidney Function Tests, Ultrasonography, Kidney failure-chronic, Fatty liver
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), kronik böbrek hastalığı ile ilişkili olabileceği düşünülen yaygın bir metabolik karaciğer hastalığıdır. Bu çalışmada, diyabeti olmayan erişkin NAYKH hastalarında karaciğer steatoz evresi ile non-invaziv fibrozis indekslerinin böbrek fonksiyonları, albüminüri ve böbrek ultrasonografi bulguları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak planlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Polikliniği'ne 01.01.2020-31.12.2024 tarihleri arasında başvuran ve diyabeti olmayan 105 NAYKH hastası çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, karaciğer steatoz evresi, FIB-4 ve APRI skorları, serum kreatinin, üre, ürik asit, glomerüler filtrasyon hızı, spot idrar albümin/kreatinin ve protein/kreatinin oranları ile böbrek ultrasonografi bulguları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 55'i (%52,4) evre 1, 41'i (%39,0) evre 2 ve 9'u (%8,6) evre 3 hepatosteatoz grubunda yer aldı. Karaciğer steatoz evreleri arasında yaş, glomerüler filtrasyon hızı (GFR), böbrek ekojenite evresi, spot albümin/kreatinin oranı, total kolesterol, FIB-4 ve APRI düzeyleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). Çok değişkenli analizde düşük glomerüler filtrasyon hızı için yaş ve FIB-4, yüksek albüminüri için yalnızca FIB-4, böbrek ekojenite evresi için ise yaş ve FIB-4 bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. ROC analizinde düşük glomerüler filtrasyon hızı ve yüksek albüminürinin öngörülmesinde en yüksek ayırt edicilik gücü FIB-4'e aitti. Sonuç: Diyabeti olmayan erişkin NAYKH hastalarında karaciğer steatoz evresi ile böbrek fonksiyon testleri arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulundu. Bununla birlikte, tahmini GFR ve albüminüriyi öngörmede non-invaziv fibrozis indekslerinin, özellikle FIB-4'ün, hepatosteatoz derecesinden daha güçlü belirleyici olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a common metabolic liver disease that is thought to be associated with chronic kidney disease. This study aimed to evaluate the relationship between hepatic steatosis stage and non-invasive fibrosis indices and renal function, albuminuria, and renal ultrasonographic findings in non-diabetic adult patients with NAFLD. Methods: This study was designed retrospectively. A total of 105 non-diabetic patients with NAFLD who presented to the Nephrology Outpatient Clinic of Çanakkale Onsekiz Mart University Research and Application Hospital between January 1, 2020 and December 31, 2024 were included in the study. Demographic characteristics, laboratory findings, hepatic steatosis stage, FIB-4 and APRI scores, serum creatinine, urea, uric acid, glomerular filtration rate, spot urine albumin/creatinine and protein/creatinine ratios, and renal ultrasonographic findings were evaluated. Results: Of the patients, 55 (52.4%) were in the stage 1, 41 (39.0%) in the stage 2, and 9 (8.6%) in the stage 3 hepatic steatosis groups. Statistically significant differences were found among hepatic steatosis stages in terms of age, glomerular filtration rate (GFR), renal echogenicity grade, spot urine albumin/creatinine ratio, total cholesterol, FIB-4, and APRI levels (p<0.05). In multivariable analysis, age and FIB-4 were identified as independent predictors of low glomerular filtration rate, only FIB-4 was identified as an independent predictor of high albuminuria, and age and FIB-4 were identified as independent predictors of renal echogenicity grade. In ROC analysis, FIB-4 had the highest discriminative power for predicting low glomerular filtration rate and high albuminuria. Conclusion: In non-diabetic adult patients with NAFLD, statistically significant differences in renal function tests were found across hepatic steatosis stages. However, non-invasive fibrosis indices, particularly FIB-4, were found to be stronger predictors of estimated GFR and albuminuria than the degree of hepatic steatosis.