Atriyal septal defekt tanısı olan pediatrik hastalarda demografik, klinik ve ekokardiyografik bulguların değerlendirilmesi ile izlem sürecinde bu parametrelerdeki değişikliklerin araştırılması
Evaluation of demographic, clinical, and echocardiographic findings in pediatric patients diagnosed with atrial septal defect and investigation of changes in these parameters during follow-up
  1. Tez No: 1012657
  2. Yazar: RASHAD HASANZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN HAKAN AYKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal septal defekt, pediatrik kardiyoloji, ekokardiyografi, transkateter kapatma, Atrial septal defect, pediatric cardiology, echocardiography, transcatheter closure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada atriyal septal defekt (ASD) tanısı alan pediatrik hastalarda spontan kapanma, girişim gereksinimi, ekokardiyografik değişimler ve büyüme parametreleri ile ilişkili faktörler değerlendirilmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizleri başlangıç ASD çapının spontan kapanma için en güçlü ve bağımsız belirleyici olduğunu göstermiştir. ASD çapındaki her 1 mm artış spontan kapanma olasılığını yaklaşık %31 oranında azaltmaktadır. Tanı yaşı bazı analizlerde anlamlılık gösterse de genişletilmiş modelde anlamlılığını kaybetmiştir. Takip süresi, gestasyonel yaş ve cinsiyet spontan kapanma üzerinde bağımsız belirleyici olarak bulunmamıştır. Tekrarlı ölçümler analizi izlem sürecinde ASD çapının anlamlı şekilde azaldığını göstermiştir (p<0,001). Başlangıç, ara kontrol ve son kontrol ölçümleri arasında anlamlı fark saptanması zaman içinde ekokardiyografik remodeling sürecini desteklemektedir. Ancak ASD çapındaki değişim ile büyüme Δz grupları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sağ kalp boşluklarında dilatasyon derecelerinin de izlem sürecinde anlamlı şekilde azaldığı belirlenmiştir (p<0,001). Tanı ve son kontrol ölçümleri arasında kilo, boy ve BKİ Z skorlarında anlamlı artış saptanmıştır (p<0,001). Müdahale yapılan ve yapılmayan hastalar arasında büyüme değişimi açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Gestasyonel yaş müdahale gereksinimi ile ilişkili bulunmuş ancak spontan kapanma ile ilişkili değildir. Korelasyon analizinde başlangıç ASD çapı ile başlangıç sistolik pulmoner arter basıncı arasında zayıf, ara kontrol ölçümlerde ise orta düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır. Bulgular başlangıç defekt çapının klinik seyri belirleyen temel faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated factors associated with spontaneous closure, intervention requirements, echocardiographic changes, and growth parameters in pediatric patients diagnosed with atrial septal defect (ASD). Multivariable logistic regression analyses demonstrated that baseline ASD diameter was the strongest independent predictor of spontaneous closure. Each 1-mm increase in ASD diameter reduced the probability of spontaneous closure by approximately 31%. Although age at diagnosis was significant in some analyses, it lost statistical significance in the extended model. Follow-up duration, gestational age, and sex were not identified as independent predictors of spontaneous closure. Repeated measures analysis showed a significant decrease in ASD diameter during follow-up (p<0.001). Significant differences between baseline, mid-term, and final measurements indicate progressive echocardiographic remodeling over time. However, no significant association was found between ASD diameter changes and growth Δz groups. Right cardiac chamber dilation grades also decreased significantly during follow-up (p<0.001). Growth analysis demonstrated significant increases in weight, height, and BMI Z-scores between diagnosis and the last follow-up (p<0.001), while no significant difference was observed between intervention and non-intervention groups. Gestational age was associated with intervention requirement but not with spontaneous closure. Correlation analysis revealed a weak positive correlation between baseline ASD diameter and baseline systolic pulmonary artery pressure, and a moderate positive correlation between mid-term measurements. Overall, baseline defect size appears to be the primary determinant influencing the clinical course in pediatric ASD patients.