Büyük azı kesici diş hipomineralizasyonu kaynaklı ön dişlerinde opasite gözlenen hastaların rezin infiltrasyon tedavisi sonrası memnuniyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of patient satisfaction following resin infiltration treatment for anterior opacities caused by molar incisor hypomineralization
- Tez No: 1012694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK BELEVCİKLİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği, Estetik algı, Hipomineralizasyon, Memnuniyet, Dentistry, Aesthetic perception, Hypomineralization, Satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Büyük Azı Kesici Hipomineralizasyonu (BAKH) tanılı çocukların daimi anterior dişlerinde görülen beyaz/krem ve sarı/kahverengi renk opasitelerin tedavisinde uygulanan rezin infiltrasyon yönteminin, renk maskeleme başarısının ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Anterior dişlerinde BAKH kaynaklı opasite bulunan 8-12 yaş aralığındaki 66 çocuk hasta, spektrofotometre ile ölçülen CIELAB b* değerlerine bakılarak, opasite rengine göre beyaz/krem (n=33) ve sarı/kahverengi (n=33) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Rezin infiltrasyonun opasiteleri maskeleme etkinliği, ΔE formülü kullanılarak değerlendirildi. Tedavi öncesi-sonrası renk değişimi hesaplandı. Tedavinin hasta memnuniyetine etkisi oral sağlık, fonksiyonel sağlık ve sosyal-duygusal iyi oluş alt boyutları içeren COHIP-SF19 anketiyle değerlendirildi. Veriler IBM SPSS v23 ile analiz edildi. Bulgular: Tedavi öncesi anket puanlarında iki opasite grubu arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Tedavi sonrasında her iki grupta da çevre diş dokusuyla uyumlu renk maskelemesi sağlandığı ve anket puanlarında anlamlı bir artış meydana geldiği gözlendi. Beyaz/krem renk grubunun oral sağlık ve toplam anket puanlarındaki değişim miktarının, sarı/kahverengi renk grubuna kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi. Sarı/kahverengi renk grubunda sağlanan renk maskeleme başarısı arttıkça sosyal-duygusal iyi oluş ve toplam anket puanlarında anlamlı bir artış gözlendi. Sonuç: BAKH kaynaklı anterior diş opasitelerinin tedavisinde rezin infiltrasyon; opasite renginden bağımsız olarak estetik ve fonksiyonel iyileşme sağlayan minimal invaziv bir yöntemdir. Tedavi sonrasında beyaz/krem renk grubunda hasta memnuniyetinin daha yüksek olduğu, sarı/kahverengi renk grubunda ise sağlanan ufak bir estetik düzelmenin çocuğun psikososyal durumunu çok daha belirgin şekilde iyileştirdiği gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the color masking success of the resin infiltration method used in the treatment of white/creamy and yellow/brown opacities on the permanent anterior teeth of children with Molar Incisor Hypomineralization (MIH), as well as its effect on patient satisfaction. Method: 66 children aged 8 to 12 with anterior MIH opacities were divided into white/creamy (n=33) and yellow/brown (n=33) groups based on spectrophotometric CIELAB b* values. Resin infiltration masking efficacy was evaluated by calculating pre- and post-treatment color changes. Patient satisfaction was assessed via the oral health, functional health, and socio-emotional well-being subscales of the COHIP-SF 19 questionnaire. Data were analyzed using IBM SPSS v23. Findings: Pre-treatment questionnaire scores showed no statistically significant difference between the two opacity groups. Post-treatment, both groups achieved color masking that blended well with the surrounding dental tissue, along with a statistically significant increase in questionnaire scores. The white/cream group exhibited a greater change in oral health and total scores than the yellow/brown group. Notably, in the yellow/brown group, socio-emotional well-being and total scores increased significantly in parallel with the success of color masking. Conclusion: Resin infiltration is a minimally invasive technique that yields aesthetic and functional improvements in MIH-related anterior opacities, irrespective of lesion color. While overall patient satisfaction is higher for white/cream lesions post-treatment, even a slight aesthetic improvement in yellow/brown lesions is observed to remarkably enhance the child's psychosocial well-being.