Total kalça artroplastisi yapılan hastalarda denge eğitiminin yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of balance training on quality of life in patient following total hip arthroplasty
- Tez No: 1012703
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, denge eğitimi, fizyoterapi, yaşam kalitesi, rehabilitasyon, Total hip arthroplasty, balance training, physiotherapy, quality of life, rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, total kalça artroplastisi sonrası fizyoterapiye başvuran bireylerde uygulanan denge eğitiminin denge parametreleri ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya, total kalça artroplastisi geçirmiş, herhangi bir nörolojik hastalığı bulunmayan ve 18 yaş ve üzeri olan toplam 15 birey dâhil edilmiştir. Çalışma, tek gruplu ön test–son test tasarımında planlanmıştır. Katılımcılara, dört hafta süreyle haftada üç gün uygulanmak üzere; miyofasyal gevşetme teknikleri ve denge egzersizlerinden oluşan bir fizyoterapi programı uygulanmıştır. Değerlendirmeler tedavi öncesinde ve sonrasında; Zamanlı Kalk ve Yürü Testi, Performance Oriented Mobility Assessment (POMA), Berg Denge Ölçeği, Harris Kalça Skoru ve yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası ölçümler karşılaştırıldığında, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi sürelerinde anlamlı düzeyde azalma; POMA, Berg Denge Ölçeği ve Harris Kalça Skoru toplam puanlarında anlamlı artışlar saptanmıştır. SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin fiziksel fonksiyon, ağrı, enerji/canlılık ve genel sağlık algısı alt boyutlarında tedavi sonrası lehine istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Sonuç olarak, total kalça artroplastisi sonrası uygulanan denge temelli fizyoterapi programının, denge performansını ve bazı yaşam kalitesi parametrelerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Elde edilen bulgular, denge eğitiminin postoperatif rehabilitasyon sürecinde tamamlayıcı bir yaklaşım olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Ancak sonuçların genellenebilirliği açısından daha geniş örneklemli ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of balance training on balance parameters and quality of life in individuals who applied for physiotherapy after total hip arthroplasty. A total of 15 individuals aged 18 years and older, who had undergone total hip arthroplasty and had no neurological disorders, were included in the study. The study was designed as a single-group pretest–posttest trial. Participants underwent a physiotherapy program consisting of myofascial release techniques and balance exercises, applied three days per week for four weeks. Assessments were performed before and after the intervention using the Timed Up and Go Test, the Performance Oriented Mobility Assessment (POMA), the Berg Balance Scale, the Harris Hip Score, and the SF-36 Quality of Life Questionnaire. Comparison of pre- and post intervention measurements revealed a significant decrease in Timed Up and Go Test durations, as well as significant increases in total scores of the POMA, Berg Balance Scale, and Harris Hip Score. Additionally, statistically significant improvements were observed in the physical functioning, pain, vitality, and general health perception subdomains of the SF-36 quality of life questionnaire. In conclusion, a balance-oriented physiotherapy program applied after total hip arthroplasty was associated with improvements in balance performance and selected quality of life parameters. These findings suggest that balance training may be considered a complementary approach in postoperative rehabilitation. However, further controlled studies with larger sample sizes are needed to improve the generalizability of the results.