Bacillus clausii'nin deri sağlığı üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of Bacillus clausii on skin health
- Tez No: 1012725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM OYARDI, DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Probiyotikler, Probiotics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Deri, organizmayı çeşitli zararlı dış etkenlere karşı koruyan ilk savunma hattıdır. Deri-bağırsak mikrobiyotası arasındaki etkileşim nedeniyle gastrointestinal mikrobiyotadaki bozulmalar deriye yansıyabilmekte ve çeşitli deri hastalıklarına yol açabilmektedir. Probiyotiklerin oral veya topikal kullanımının akne, egzema, sedef, rosacea, mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların semptomlarını azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca probiyotiklerin yara iyileşmesini hızlandırma, cilt bariyer fonksiyonunu güçlendirme gibi etkilerinin olduğu; kırışıklık, elastikiyet kaybı gibi yaşlanma belirtilerini azalttığı bilinmektedir. Piyasada yaygın olarak kullanılan bir probiyotik olan Bacillus clausii, salgıladığı lanbiyotikler başta olmak üzere çeşitli etken maddeler sayesinde patojen mikroorganizmaların üreme ve gelişmelerini engelleyebilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, B. clausii'nin hücre içermeyen süpernatantının seçilmiş dermatolojik patojenlere karşı antimikrobiyal etkinliğini sıvı mikrodilüsyon, disk difüzyon ve zamana bağlı öldürme yöntemleri ile incelemek; melanom hücre hattı üzerindeki olası sitotoksik etkilerini MTT analizi ile araştırmak ve keratinosit hücrelerinde UVB kaynaklı hasara karşı koruyucu ve tedavi edici etkisini in vitro olarak değerlendirmek oluşturmaktadır. Bu amaçla B. clausii'nin TSB ve MHB besiyerlerinde üretimi sonrası salgıladığı maddeleri içeren süpernatantı toplanmış ve liyofilizasyon ile konsantre edilmiştir. Difüzyon deneylerinde aktivite saptanamamakla birlikte, sıvı mikrodilüsyon sonuçlarına göre Enterococcus faecalis ve Pseudomonas aeruginosa'ya karşı konsantrasyon bağımlı antimikrobiyal aktivite saptanmış ve minimum inhibitör etkinin 1/2 (v/v) konsantrasyonda ortaya çıktığı gözlenmiştir. Zamana bağlı öldürme yönteminde ise E. faecalis ve P. aeruginosa üzerinde bakteriyostatik etki tespit edilmiştir. Süpernatantların protein içerikleri analiz edilmiş ve TSB'de üretilen B. clausii'nin ortama daha yüksek miktarda protein içeriği salgıladığı belirlenmiştir. A375 hücreleri üzerinde gerçekleştirilen MTT deneylerinde, besiyeri kontrolü ile kıyaslandığında anlamlı bir sitotoksisite ve antikanser aktivite gözlenmemiştir. B. clausii süpernatantının UVB hasardan koruyucu etkinliği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Elde edilen veriler, B. clausii süpernatantının dermatolojik enfeksiyonlarda ve UVB kaynaklı hücresel hasara karşı destekleyici bir ajan olarak potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The skin is the first barrier that protects the body against various harmful external factors. The interaction between the skin and gut microbiota may cause any damage in the gastrointestinal microbiota to be reflected on the skin, leading to various skin diseases. Studies have shown that probiotics, when used orally or topically, are effective in reducing the symptoms of diseases such as acne, eczema, psoriasis, rosacea, and fungal infections. Probiotics are known to accelerate wound healing, strengthen the skin barrier function, and reduce signs of aging such as wrinkles and loss of elasticity. Bacillus clausii, an important probiotic available on the market, can inhibit the growth and proliferation of pathogenic bacteria through the active secretomes such as lantibiotics, which are antimicrobial peptides it secretes. The aim of this thesis is to evaluate the antimicrobial activity of B. clausii against selected dermatological pathogens using broth microdilution, disk diffusion, and time-kill methods; to assess its possible cytotoxic effects on a melanoma cell line by MTT assay; and to investigate its protective and therapeutic effects against UVB-induced damage in keratinocyte cells in vitro. For this purpose, the supernatants containing substances secreted by B. clausii following cultivation in TSB and MHB media were collected and concentrated by lyophilization. Although no activity was detected in diffusion assays, broth microdilution results detected concentration-dependent antimicrobial activity against Enterococcus faecalis and Pseudomonas aeruginosa, with the minimum inhibitory effect observed at a concentration of 1/2 (v/v). In the time-kill assay, a bacteriostatic effect was detected against E. faecalis and P. aeruginosa. Protein contents of the supernatants were analyzed, and B. clausii grown in TSB medium was found to secrete higher amounts of protein into the medium. In MTT assays performed on A375 cells, no significant cytotoxicity or anticancer activity was observed compared with the medium control. The protective effect of B. clausii against UVB-induced damage was found to be statistically significant (p<0.05). The obtained data reveal the potential of B. clausii as a supportive agent in dermatological infections and UVB-induced damage.