Acil servise akut kalp yetmezliği nedeniyle başvuran hastalarda klinik skorlama sistemlerinin 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki etkinliklerinin karşılaştırılması, prospektif gözlemsel çalışma
Comparison of the effectiveness of clinical scoring systems in predicting 30-day mortality in patients presenting to the emergency department with acute heart failure: A prospective observational study
  1. Tez No: 828647
  2. Yazar: HİKMET KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM ENES ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Cardiology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, akut dekompanze kalp yetmezliği, EHMRG skoru, OHFRS skoru, Acute decompensated heart failure, emergency department, EHMRG score, OHFRS score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Acil servisten taburcu olan akut dekompanze kalp yetmezliği (ADKY) hastalarının mortalite oranları yüksektir. Klinik öngörü taburculuk kararı vermekte başarılı değildir. Bu nedenle Acil Kalp Yetersizliği Mortalite Risk Derecesi (EHMRG) ve Ottawa Kalp Yetmezliği Risk Ölçeği (OHFRS) gibi skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Çalışmamızda EHMRG ve OHFRS skorlarının 30 günlük mortaliteyi öngörmede birbirlerine olan üstünlükleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, gözlemsel, prospektif bir çalışmadır. Acil servise ADKY sebebiyle başvuran hastaların EHMRG ve OHFRS skorları hesaplanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların başvurusundan 30 gün içinde ölüm, tekrar acile başvuru, servis veya yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış durumları karşılaştırılmıştır. Her iki skorlama sisteminin mortaliteyi öngörmedeki başarılarını değerlendirmek için ROC analizi uygulanmıştır. Bulgular: ADKY bulguları ile başvuran 1348 hasta değerlendirildi, 346 hasta çalışmaya dahil edildi. EHMRG ve OHFRS skorlarının her ikisi de 30 günlük mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, birbirlerine üstünlükleri yoktu. Hastaneye yatış açısından değerlendirildiğinde aralarında fark bulunamadı. Servis yatışını öngörmede EHMRG skoru, YBÜ yatışını öngörmede OHFRS skoru üstün bulundu. Acil servise 30 gün içinde yeniden başvuruyu öngörmede her iki skorlama sistemi de anlamlı değildi. Sonuç: Bu araştırmanın sonuçları OHFRS ve EHMRG skorlarının her ikisinin de acil servise ADKY sebebiyle başvuran hastaların mortalitesini öngörme, YBÜ'ye yatışı öngörme ve güvenli taburculuğu öngörme amacıyla güvenle kullanılabileceğini göstermiştir. Buna karşın iki skorlama sistemi de acil servise tekrar başvuruyu öngörme de yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Patients discharged from the emergency Department (ED) with acute decompensated heart failure have high mortality rates. Clinical judgment alone is not successful in making discharge decisions. Therefore, scoring systems like EHMRG and OHFRS have been developed. Our study aims to evaluate the superiority of EHMRG and OHFRS scores in predicting 30-day mortality. Materials and Methods: This study is a single-center, observational, prospective study. EHMRG and OHFRS scores were calculated for patients who presented to the ED for ADHF. Patients included in the study were compared in terms of outcomes within 30 days of their initial presentation, including death, re-admission to the emergency department, or admission to the medical ward or ICU. The performance of both scores to predict mortality was evaluated with ROC analysis. Results: A total of 1348 patients who presented with ADHF were evaluated, and 346 patients were included in the study. Both EHMRG and OHFRS scores were found to be statistically significant in predicting 30-day Mortality. No superiority was observed between them. There was no significant difference in terms of hospital admissions. In predicting medical ward admissions, the EHMRG score was superior, while the OHFRS score was superior in predicting ICU admissions. Neither scoring system was statistically significant in predicting re-admissions to the ED within 30 days. Conclusion: The results of this study demonstrate that both OHFRS and EHMRG scores can be confidently used to predict mortality, predict ICU admissions, and ensure safe discharge for patients presenting to the ED with ADHF. However, both scores were inadequate in predicting ED re-admissions.