Farklı dental implant materyallerinde termal siklusun yüzey özellikleri ve iyon salınımına etkisi
Effect of thermal cycling on surface characteristics and ion release in different dental implant materials
- Tez No: 1012881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ATALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, termal siklus, iyon salınımı, ICP-MS, SEM, Dental Implants, Thermal Cycling, Ion Release, Scanning Electron Microscopy, ICP-MS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ticari saf titanyum, titanyum alaşımı (Ti-6Al-4V), titanyum– zirkonyum alaşımı ve zirkonya implant materyallerinde termal siklusun yüzey morfolojisi ve iyon salınımı üzerindeki etkilerini in vitro koşullarda karşılaştırmalı olarak değerlendirmek ve bu değişimlerin materyal kompozisyonuna bağlı farklılıklarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda, termal yaşlanma sürecinde implant yüzeylerinde meydana gelen morfolojik değişimlerin görüntüleme yöntemleri ile incelenmesi ve bu değişimlerin iyon salınım davranışı ile ilişkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada dört farklı implant materyali grubuna ait örnekler (n=3) kullanılmıştır. Örnekler, yapay tükürük ortamında 0, 500, 1000, 2000 ve 4000 siklus olmak üzere belirlenen termal siklus protokolüne tabi tutulmuştur. Her bir zaman noktasında iyon salınımı, ortamdan elde edilen örnekler üzerinden indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi (ICP-MS) ile nicel olarak analiz edilirken, yüzey morfolojisindeki değişimler taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak nitel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde non-parametrik testler kullanılmış; zamana bağlı değişimler Friedman testi ile, ikili karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli Wilcoxon testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular, tüm gruplarda iyon salınımının zamana bağlı olarak doğrusal bir artış göstermediğini, aksine erken dönemlerde daha yüksek olma eğilimi gösterdiğini ve ilerleyen termal sikluslarda azalma veya dalgalı bir seyir izlediğini ortaya koymuştur. Materyal bazlı değerlendirmede, titanyum iyon düzeylerinde termal sikluslara bağlı değişimlerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenirken (p>0.05), zirkonyum içeren implant gruplarında Zr iyon düzeylerinde zaman faktörünün istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bununla birlikte, çoklu karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. SEM analizlerinde ise artan termal siklus sayısı ile birlikte yüzeyde mikroyapısal düzensizlikler, yüzey defektleri ve lokal morfolojik bozulmalarda artış gözlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, dental implant materyallerinde iyon salınımının zamana bağlı olarak doğrusal olmayan ve dinamik bir davranış sergilediği belirlenmiştir. Bu sürecin, implant yüzeyinde gerçekleşen korozyon ve yeniden pasifleşme mekanizmaları ile materyal kompozisyonuna bağlı olarak şekillendiği düşünülmektedir. Zirkonyum içeren implant gruplarında, iyon salınımının zamana bağlı olarak daha düşük değişkenlik gösterdiği ve bunun materyalin kimyasal stabilitesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Elde edilen bulgular, implant materyali seçiminde yalnızca mekanik özelliklerin değil, aynı zamanda uzun dönem kimyasal stabilite ve iyon salınım davranışının da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of thermal cycling on surface morphology and ion release behavior of commercially pure titanium, titanium alloy (Ti-6Al-4V), titanium–zirconium alloy, and zirconia implant materials under in vitro conditions, and to determine how these changes vary depending on material composition. In this context, it was further aimed to investigate the morphological alterations occurring on implant surfaces during thermal aging using imaging techniques and to evaluate their relationship with ion release behavior. Materials and Methods: Four different implant material groups (n=3 per group) were included in the study. Samples were subjected to a thermal cycling protocol (0, 500, 1000, 2000, and 4000 cycles) in artificial saliva. At each time point, ion release was quantitatively analyzed from collected samples using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS), while surface morphological changes were qualitatively evaluated using scanning electron microscopy (SEM). Statistical analysis was performed using non-parametric tests; time- dependent changes were assessed with the Friedman test, and pairwise comparisons were conducted using the Bonferroni-adjusted Wilcoxon signed-rank test. Results: The findings revealed that ion release did not show a linear increase over time in any of the groups. Instead, ion release tended to be higher in the early periods and exhibited either a decreasing or fluctuating pattern during the subsequent thermocycling stages. In the material- based evaluation, thermocycling-related changes in titanium ion levels were not found to be statistically significant (p>0.05), whereas a statistically significant effect of time on Zr ion levels was detected in zirconium-containing implant groups (p<0.05). However, no statistically significant differences were identified in multiple comparisons. SEM analyses showed that increasing thermocycling cycles were associated with an increase in microstructural irregularities, surface defects, and localized morphological alterations on the implant surfaces. Conclusion: Ion release from dental implant materials exhibits a dynamic and non-linear behavior over time. This process appears to be influenced by corrosion and repassivation mechanisms at the implant surface, as well as by material composition. Zirconium-containing implant materials demonstrated a more stable ion release profile, which may be associated with their chemical stability. These findings suggest that, in addition to mechanical properties, long- term chemical stability and ion release behavior should be considered in the selection of implant materials.