Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-45 yaş arası kadınlarda human papillomavirüsü (HPV) ve aşısı hakkında bilgi, farkındalık ve endişenin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, awareness, and concerns regarding human papillomavirus (HPV) and its vaccine among women aged 18-45 applying to Family Health Centers
- Tez No: 1012898
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Papillomavirüs ailesi, Papillomavirüs Aşıları, Farkındalık, Anksiyete, Bilgi, Papillomaviridae, Papillomavirus Vaccines, Awareness, Anxiety, Knowledge
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET ''Aile Sağlığı Merkezine Başvuran 18-45 Yaş arası Kadınlarda Human Papillomavirüsü (HPV) ve Aşısı Hakkında Bilgi, Farkındalık ve Endişenin Değerlendirilmesi'' Amaç: Bu çalışmanın amacı, Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-45 yaş arası kadınların human papillomavirüsü (HPV) ve aşısı hakkındaki bilgi, farkındalık ve endişe düzeylerini belirleyerek bu faktörlerin sosyodemografik özelliklerle ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, bir aile sağlığı merkezine başvuran 18-45 yaş aralığındaki 351 gönüllü kadın ile yürütülmüştür. Veriler, katılımcılarla yüz yüze görüşülerek üç bölümden oluşan bir veri toplama formuyla elde edilmiştir. Formun içeriği; sosyodemografik özellikler, sağlık durumu ve HPV genel bilgilerini içeren yapılandırılmış anketin yanı sıra HPV Farkındalık ve Endişe Düzeyi Ölçeği (HPV-FEÖ) ile Aşılama ve HPV Bilgisi Ölçeği'nden oluşmaktadır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplar arası karşılaştırmalı testler, korelasyon ve doğrusal regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 351 katılımcının %64,1'i 30 yaş ve üzerinde, %73,8'i evli ve %33,9'u üniversite mezunudur. Katılımcıların %56,1'i HPV hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtirken, HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyi %34,2 ile daha sınırlı saptanmıştır. HPV aşısı yaptırma oranı katılımcılarda %1,4, çocuklarında ise %1,6 olarak saptanmıştır. Üniversite mezunlarının her iki ölçek skorları diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Korelasyon analizlerinde; farkındalık düzeyi ile HPV enfeksiyonu hakkında genel bilgi ve 'Aşılama ve HPV Bilgisi Ölçeği' skorları arasında pozitif yönde güçlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ölçeklerin HPV enfeksiyonu hakkında genel bilgi ve farkındalık alt boyutlarının skorları arttıkça endişe skorlarının anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. Ayrıca dışlanma endişesi arttıkça aşılanmaya yönelik tutumun da anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda, katılımcıların HPV ve aşısı hakkında sınırlı bilgiye sahip oldukları saptanmıştır. Katılımcıların HPV bilgi düzeyinin; aşıya yönelik tutum, farkındalık ve dışlanma endişesi üzerinde temel belirleyici olduğu doğrulanmıştır. HPV aşısına yönelik tutumun şekillenmesinde bilgi düzeyi, hastalığa bağlı sosyal damgalanma korkusu ve psikolojik endişelerin (sağlık ve dışlanma endişesi gibi) daha baskın belirleyiciler olduğu sonucuna varılmıştır. HPV farkındalığının orta-üst düzeyde olmasına karşın, bu durumun fiili aşılama oranlarına yansımamış olması, teorik bilginin pratik tutuma dönüşmesi için ek müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Düşük aşılama oranlarının temelinde bilgi eksikliği ve aşının ulusal takvimde yer almaması gibi faktörlerin yattığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“Evaluation of Knowledge, Awareness, and Concerns Regarding Human Papillomavirus (HPV) and Its Vaccine Among Women Aged 18-45 Applying to Family Health Centers”Aim: The objective of this study is to determine the levels of knowledge, awareness, and anxiety regarding human papillomavirus (HPV) and the HPV vaccine among women aged 18–45 applying to Family Health Centers, and to examine the relationship between these factors and sociodemographic characteristics. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 351 volunteer women aged 18-45 who applied to a family health center. Data were obtained through face-to-face interviews using a three-part data collection form. The form consisted of a structured questionnaire covering sociodemographic characteristics, health status, and general information on HPV, as well as the“Human Papillomavirus Awareness and Concern Scale (HPV-ACS)”and the ''Vaccination and HPV Knowledge Scale''. In addition to descriptive statistics, comparative tests between independent groups, correlation, and linear regression analyses were utilized for statistical analysis. Results: Among the 351 participants included in the study, 64.1% were aged 30 and over, 73.8% were married, and 33.9% were university graduates. While 56.1% of the participants stated that they had knowledge about HPV, the level of knowledge regarding the HPV vaccine was found to be more limited at 34.2%. The HPV vaccination rate was determined to be 1.4% among the participants and 1.6% among their children. Both scale scores of university graduates were found to be significantly higher than those of other groups. In the correlation analyses, a strong positive relationship was identified between the level of awareness and general knowledge about HPV infection and the 'Vaccination and HPV Knowledge Scale' scores. Anxiety scores were significantly associated with higher scores in the general knowledge and awareness sub-dimensions regarding HPV infection. Furthermore, it was determined that attitudes toward vaccination increased significantly as the fear of exclusion increased. Conclusion: The study revealed that participants possessed limited knowledge about HPV and the HPV vaccine. The level of HPV knowledge among participants was confirmed to be a fundamental determinant of their attitudes toward vaccination, awareness, and concern regarding social exclusion. It was concluded that knowledge level, fear of social stigmatization related to the disease, and psychological concerns (such as health and exclusion anxiety) are the predominant factors in shaping attitudes toward the HPV vaccine. Despite the mid-to-high level of HPV awareness, the fact that this did not translate into actual vaccination rates suggests that additional interventions are required to transform theoretical knowledge into practical behavior. Finally, it was concluded that factors such as a lack of comprehensive information and the absence of the vaccine in the national immunization schedule lie at the root of the low vaccination rates.