The mediating role of brand trust in the impact of digital marketing on patients' loyalty in international dental clinics
Dijital pazarlamanın hastaların sadakati üzerindeki etkisinde marka güveninin aracı rolü: Uluslararası diş klinikleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 1012955
  2. Yazar: WALEED KHALED MOHD SHABAN AL QIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NOURHAN ELBAYAA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Hasta Sadakati, Marka Güveni, Medikal Turizm, Diş Klinikleri, Digital Marketing, Patient Loyalty, Brand Trust, Medical Tourism, Dental Clinics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital pazarlama stratejilerinin küresel diş kliniklerinde hasta sadakati üzerindeki etkisini incelemekte ve marka güveninin aracı bir değişken olarak bu ilişkideki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır, ayrıca medikal turizm bağlamında çevrim içi etkileşimlerin sürdürülebilir hasta sadakatine nasıl dönüştüğünü açıklamayı hedeflemektedir. Araştırma, nicel bir yöntem benimseyerek İstanbul'daki uluslararası diş kliniklerinden hizmet alan hastalara uygulanan yapılandırılmış bir anket aracılığıyla yürütülmüş ve 133 geçerli yanıt elde edilmiştir, veriler SPSS programı kullanılarak betimsel istatistikler, güvenirlik testleri, korelasyon analizi, regresyon modellemesi, ANOVA ve t-testleri yoluyla analiz edilmiştir. Bulgular, dijital pazarlamanın hasta sadakati üzerinde hem doğrudan hem de marka güveni aracılığıyla dolaylı olarak güçlü ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir, bilgilendirici sosyal medya paylaşımları, özgün hasta yorumları, şeffaf fiyatlandırma ve ayrıntılı hizmet açıklamaları gibi açık, tutarlı ve etkileşimli çevrim içi içeriklere maruz kalan hastaların marka güven düzeylerinin yükseldiği ve bunun da kliniğe yeniden gelme, başkalarına tavsiye etme ve uzun vadeli sadakat niyetlerini anlamlı biçimde artırdığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayanarak, çalışma diş kliniği yöneticilerine dijital pazarlama faaliyetlerini şeffaflık, hızlı iletişim ve güvenilir çevrim içi etkileşim yoluyla güven inşa eden uygulamalarla stratejik olarak uyumlu hale getirmelerini önermekte, bu bütünleşmenin hasta elde tutmayı, olumlu ağızdan ağıza iletişimi ve rekabet avantajını güçlendirdiğini vurgulamakta, gelecekteki araştırmalar için ise daha geniş coğrafi örneklemler, ek değişkenler ve boylamsal ya da çok uluslu araştırma tasarımlarının kullanılması yoluyla genellenebilirliğin artırılması ve güven-sadakat dinamiklerinin daha derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how digital marketing strategies affect patient loyalty in global dental facilities, with brand trust acting as a mediating variable, aiming to explain how online interactions translate into sustained loyalty in the context of medical tourism. The study adopts a quantitative methodology using a structured questionnaire distributed to patients who attended international dental clinics in Istanbul, yielding 133 valid responses, and the data were analyzed using SPSS through descriptive statistics, reliability testing, correlation analysis, regression modeling, ANOVA, and t-tests. The results indicate that digital marketing has a strong positive effect on patient loyalty both directly and indirectly through brand trust, as patients exposed to clear, consistent, and interactive online content such as informative social media posts, authentic testimonials, transparent pricing, and detailed service descriptions reported higher levels of trust, which in turn significantly increased their intention to revisit, recommend the clinic, and maintain long-term loyalty. Based on these findings, the study recommends that dental clinic managers strategically align digital marketing activities with trust-building practices by ensuring transparency, prompt communication, and reliable online engagement, as this integration enhances patient retention, positive word of mouth, and competitive advantage, while future research should expand the geographic scope, include additional variables, and adopt longitudinal or cross-national designs to strengthen generalizability and deepen understanding of trust-loyalty dynamics.