Sürdürebilirlik odaklı pazarlama stratejilerinin marka sadakatine etkisinde marka imajı ve güveninin seri aracılık rolü: Çaykur örneği
The serial mediating role of brand image and brand trust in the effect of sustainability-oriented marketing strategies on brand loyalty: The Caykur example
  1. Tez No: 1006817
  2. Yazar: GONCA AKMAZ BIYIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN BİLGİN TURNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka imajı, Sürdürülebilir pazarlama, Brand image, Sustainable marketing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yaşanan yoğun rekabet ortamında çay sektöründeki sürdürülebilirlik çalışmaları, markaların rakiplerinden farklılaşabilmesini sağlamada büyük önem kazanmıştır. Dünya ekonomisinin hızla büyümesi ile birlikte toplumlar giderek daha fazla kaynak tüketmeye başlamışlardır. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte tüketiciler bilgiye daha kolay ulaşmakta ve daha bilinçli satınalma yapmaktadırlar. Bu kapsamda işletmelerin klasikleşen modellerden vazgeçerek pazar payını arttırmak ve daha iyi bir imaja sahip olmak için sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerine önem vermesi gerekmektedir. Bu araştırmada ÇAYKUR' un sürdürülebilirlik odaklı pazarlama stratejilerinin marka sadakatine etkisinde marka imajı ve marka güvenine etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tanımlayıcı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak veriler 1 Haziran- 31 Ağustos 2025 tarihleri arasında Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da ÇAYKUR çayı kullanan tüketiciler üzerinde çevrimiçi anket yöntemi ile toplanmıştır.728 katılımcıya anket uygulanmıştır. 700 geçerli anket ile ulaşılan veriler SPSS 25, AMOS 20 ve SPSS'in Process Makro (Hayes 3.4) eklentisi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerinin marka imajını güçlendirdiği; bunun ise marka güvenini artırarak marka sadakatine olumlu yansıdığı vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, sürdürülebilir pazarlama stratejilerinin marka yönetimi açısından kritik bir öneme sahip olduğu, işletmelerin uzun vadeli rekabet avantajı elde edebilmesi için bu stratejileri etkin bir şekilde uygulamaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Sürdürülebilirlik odaklı pazarlama stratejilerinin marka sadakatine etkisinde marka imajı ve güveninin üzerindeki etkisinin ÇAYKUR kullanıcıları üzerinde araştırılması özgün bir konu olmuştur. Oluşturulan çalışma çerçevesinde yapılan analizlerle ilgili literatüre önemli katkılar sağlanması amaçlanmıştır. Gelecekte tüketicilerin bilinç düzeyinin artması ve çevresel sorunların giderek artması gibi nedenler, işletmeleri daha yenilikçi ve sorumlu davranmaya yönelteceği düşünülmektedir. Dolayısıyla gelişmelerin sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerinin önemini artıracağını ve işletmelerin stratejilerinde çevreye duyarlı uygulamalara daha fazla yer vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainability efforts in the tea sector nowadays have gained significant importance in enabling brands to differentiate themselves from their competitors in the current highly competitive environment. Societies have begun to consume increasingly more resources with the rapid growth of the global economy. Consumers have easier access to information and make more informed purchasing decisions with the rapid advancement of technology. In this context, it is considered necessary to abandon classic models and to have a better image, it needs to prioritize sustainable marketing activities. The purpose of this research is to determine whether ÇAYKUR's sustainability-focused marketing strategies have an impact on brand loyalty, brand image, and brand trust. A descriptive research method was used in accordance with this purpose. The data for the research was collected between 1 June and 31 August 2025 from consumers using ÇAYKUR tea in Rize, Trabzon, Artvin, and Giresun via an online survey. 728 participants were surveyed. The data obtained from 700 valid surveys which were analyzed using SPSS 25, AMOS 20 by adding on the SPSS Process Macro (Hayes 3.4). According to the findings of the research, sustainable marketing activities strengthen brand image, which in turn increases brand trust and positively impacts brand loyalty. In this connection, it has been concluded that sustainable marketing strategies are critically important for brand management, and businesses need to effectively implement these strategies to gain a long-term competitive advantage. The investigation of the impact of sustainability-focused marketing strategies on brand image and trust within the context of brand loyalty, specifically focusing on ÇAYKUR users, is a unique topic. Constituting significant contributions to the relevant literature through the analyses is the main purpose of the research.. It is believed that factors such as increased consumer awareness and growing environmental problems will lead businesses to behave more innovatively and responsibly in the future. Therefore, it is thought that these developments will increase the importance of sustainable marketing activities, and businesses will incorporate more environmentally conscious practices into their strategies.