Laparoskopik total ekstraperitoneal inguinal herni onarımında kendiliğinden sabitlenen yama ile anatomik yamanın ağrı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of self-fixating mesh and anatomical mesh on pain and quality of life in laparoscopic total extraperitoneal (TEP) inguinal hernia repair
- Tez No: 1013027
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL AĞCA, DOÇ. DR. ANIL ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, TEP, yaşam kalitesi, RAND-36, VAS, laparoskopik herni onarımı, Inguinal hernia, TEP, ProGrip™, Dextile™, quality of life, RAND-36, VAS, laparoscopic hernia repair
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnguinal herni cerrahisinde laparoskopik total ekstraperitoneal onarım (TEP), düşük postoperatif ağrı ve hızlı iyileşme süreci nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden biridir. Bununla birlikte kullanılan prostetik yama tipinin postoperatif ağrı, komplikasyon oranları ve yaşam kalitesi üzerine etkileri halen tartışmalıdır. Bu çalışmada, TEP inguinal herni onarımında kullanılan Dextile™ anatomik yama ile ProGrip™ kendiliğinden sabitlenen yamanın postoperatif ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize kontrollü çalışmaya Mayıs 2025 – Aralık 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde opere edilen toplam 69 hasta dahil edildi. Hastalar kullanılan yama tipine göre Dextile™ anatomik yama grubu (n=35) ve ProGrip™ kendiliğinden sabitlenen yama grubu (n=34) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara laparoskopik TEP inguinal herni onarımı uygulandı. Demografik özellikler, perioperatif bulgular, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Postoperatif ağrı değerlendirmesi Vizüel Analog Skala (VAS) ile yapıldı. Yaşam kalitesi değerlendirmesinde RAND-36 ölçeğinin fiziksel fonksiyon, fiziksel sağlığa bağlı rol kısıtlılığı ve ağrı alt parametreleri kullanıldı. Hastalar operasyon öncesi, postoperatif 1. ay ve 3. ayda değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve ek hastalıklar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Operasyon süresi, hastanede kalış süresi ve perioperatif bulgular açısından iki grup benzer özellik göstermekteydi. İntraoperatif ve postoperatif komplikasyon oranları arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Her iki grupta da postoperatif dönemde VAS ağrı skorlarında belirgin azalma gözlenirken, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. RAND-36 fiziksel fonksiyon, fiziksel sağlığa bağlı rol kısıtlılığı ve ağrı alt parametrelerinde her iki grupta da postoperatif dönemde iyileşme izlendi. Bununla birlikte yaşam kalitesi skorları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Laparoskopik TEP inguinal herni onarımında kullanılan Dextile™ anatomik yama ve ProGrip™ kendiliğinden sabitlenen yama; postoperatif ağrı, komplikasyon oranları ve yaşam kalitesi açısından benzer sonuçlar göstermektedir. Kendiliğinden sabitlenen yamaların teorik avantajlarına rağmen, çalışmamızda kısa dönem klinik sonuçlar açısından belirgin üstünlük saptanmamıştır. Daha geniş hasta serileri ve uzun dönem takip sonuçlarını içeren çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Laparoscopic total extraperitoneal repair (TEP) has become one of the most commonly preferred techniques in inguinal hernia surgery due to lower postoperative pain and faster recovery. However, the effects of different prosthetic mesh types on postoperative pain, complication rates, and quality of life remain controversial. The aim of this study was to compare the effects of Dextile™ anatomical mesh and ProGrip™ self-fixating mesh on postoperative pain and quality of life in patients undergoing TEP inguinal hernia repair. Materials and Methods: A total of 69 patients who underwent surgery between May 2025 and December 2025 at the General Surgery Clinic of University of Health Sciences, Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital were included in this prospective randomized controlled study. Patients were divided into two groups according to the mesh type used: Dextile™ anatomical mesh group (n=35) and ProGrip™ self-fixating mesh group (n=34). All patients underwent laparoscopic TEP inguinal hernia repair. Demographic characteristics, perioperative findings, intraoperative and postoperative complications were recorded. Postoperative pain was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS). Quality of life was assessed using the physical functioning, role limitation due to physical health, and pain subscales of the RAND-36 questionnaire. Patients were evaluated preoperatively and at postoperative 1st and 3rd months. Results: No statistically significant differences were observed between the groups regarding age, sex, body mass index, or comorbidities. Operative time, length of hospital stay, and perioperative findings were similar between the groups. No significant differences were found in intraoperative or postoperative complication rates. Although postoperative VAS pain scores decreased significantly in both groups, no statistically significant difference was observed between the groups. Improvements were observed in RAND-36 physical functioning, role limitation due to physical health, and pain subscale scores in both groups during the postoperative period. However, no statistically significant differences were detected between the groups in terms of quality-of-life outcomes. Conclusion: Dextile™ anatomical mesh and ProGrip™ self-fixating mesh used in laparoscopic TEP inguinal hernia repair demonstrated similar outcomes regarding postoperative pain, complication rates, and quality of life. Despite the theoretical advantages of self-fixating meshes, no significant superiority was observed in short-term clinical outcomes in the present study. Further studies including larger patient populations and long-term follow-up are needed.