Farklı tekniklerle işlenen domates ve biber turşularında bazı insektisit ve fungusit kalıntıları için işleme faktörünün belirlenmesi
Determination of the processing factors for some insecticide and fungicide residues in tomato and pepper pickles processed with different techniques
  1. Tez No: 1013062
  2. Yazar: BÜŞRA MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KUMRAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Domates, Fermantasyon, Fungusitler, Laktik asit bakterileri, İnsektisidler, Pepper, Tomato, Fermantation, Fungicides, Lactic acid bacteria, Insecticides
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Domates ve biber bitkilerinin üretim aşamalarında zarara neden olan böcek ve hastalıklarla mücadelede birçok insektisit/akarisit ve fungusit kullanılmaktadır. Bu kimyasalların insanlar üzerinde akut ve/veya kronik toksik etkileri nedeniyle, ürünler üzerindeki kalıntılarının belirlenmesi insan sağlığı açısından önemlidir. Ancak, bu ürünler bazen değişik teknikler kullanılarak (pastörizasyon ve fermantasyon teknikleri) işlenmektedir. Bu sırada pestisitlerin kimyasal özelliklerine bağlı olarak işlenmiş ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları değişebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, domates ve biber örneklerinin iki farklı işleme tekniğiyle işlenmesi sonucunda 13 farklı pestisit kalıntısı üzerinde işleme yönteminin etkisini değerlendirmektir. Çalışmada Türkiye'de ruhsatlı abamectin, acetamiprid, ametoctradin, boscalid, bifenazate, chlorantraniliprole, deltamethrin, dimethomorph, etoxazole, fluopyram, pyraclostrobin, spiromesifen ve tebuconazole kullanılmıştır. Bu amaçla, deneysel sera koşullarında yetiştirilen yemeklik domates ile jalapeno ve biberiye biberlerine, hasada yakın dönemde, seçilen pestisitler önerilen dozda uygulanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği bekleme süresi (PHI) sonrasında, meyvelerdeki kalıntı düzeyleri LC-MS/MS ve GC-MS/MS cihazlarıyla belirlenmiştir. Pestisit uygulanmış meyveler starter ilaveli (Lactobacillus plantarum'un 112 ve 123 suşu) fermantasyon, doğal (starter ilavesiz) fermantasyon ve konserveleme teknikleri ile işlenmiştir. Daha sonra, farklı zaman dilimlerinde kalıntı miktarları belirlenmiştir. Kontrol grubu olarak, pestisit uygulanmış ancak hiç muamele görmemiş ham meyve örnekleri kullanılmıştır. Fermantasyon süresi boyunca turşu örneklerindeki pH, asitlik ile mikrobiyal gelişme periyodik olarak izlenmiştir. İşlenmiş ürünlerdeki kalıntı analizlerinin validasyon çalışmaları Avrupa Birliği'nin SANTE/11312/2021 dökümanına göre yapılmıştır. Sonuç olarak, farklı turşu yapım uygulamalarının, pestisitlerin kimyasal yapısı ve işleme yöntemine bağlı olarak kalıntı seviyelerinde genel bir azalmaya neden olduğu belirlenmiştir. Fermantasyon sürecinde gözlenen azalmanın, mikroorganizmaların metabolik aktiviteleriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, düşük pH koşullarının, pH'ye duyarlı bazı pestisitlerin parçalanmasını sınırladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In agricultural production, various insecticides/acaricides and fungicides are used to control pests and diseases affecting tomatoes and peppers. Determining the pesticide residues in these products is crucial for human health. However, these commodities are often subjected to different processing techniques, such as pasteurization and fermentation, which may alter pesticide residue levels depending on the chemical properties of the active substances. The aim of this study was to evaluate the effect of processing factors on the residue levels of 13 different pesticides in tomato and pepper samples processed using two distinct techniques. The study focused on the following active substances, all of which are registered for use in Türkiye: abamectin, acetamiprid, ametoctradin, boscalid, bifenazate, chlorantraniliprole, deltamethrin, dimethomorph, etoxazole, fluopyram, pyraclostrobin, spiromesifen, and tebuconazole. For this purpose, a table-grade tomato variety, as well as jalapeno and rosemary pepper varieties, were cultivated under greenhouse conditions. Near harvest time, the selected pesticides were applied at recommended doses. Following the preharvest interval (PHI) defined by the Turkish Ministry of Agriculture and Forestry, residue levels in the fruits were determined using LC-MS/MS and GC-MS/MS instruments. Pesticide-treated fruits were processed using starter culture assisted fermentation (Lactobacillus plantarum strains 112 and 123), natural fermentation (without starter culture), and canning techniques. Residue levels were subsequently determined at different time intervals. Pesticide treated but unprocessed raw fruit samples were used as the control group. During fermentation, pH, acidity, and microbial growth were monitored periodically. Validation of residue analyses in processed products was conducted in accordance with the European Union SANTE/11312/2021 guideline. Overall, the results indicated that different pickling processes generally led to a reduction in pesticide residue levels, depending on the chemical structure of the pesticides and the type of processing applied. The reduction observed during the fermentation process is considered to be associated with the metabolic activities of microorganisms. However, low pH conditions were found to limit the degradation of certain pH-sensitive pesticides.