عقد الرهنية: تكييفه الفقهي وحكمه الشرعي
Arrahniyya contract: Its fiqhi justification and sharia ruling
  1. Tez No: 1013065
  2. Yazar: KHEDER ALMOHAMAD ALKHALAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul ekonomisi, Real estate economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışmada Halep şehrinde yürürlükte olan ve insanların uzun yıllardan beri bildiği Rehine sözleşmesi ele alınmakta olup, ve bu çalışmada, Rehine sözleşmesinin tanımı, uygulanabilir şekil ve şekillerinin açıklanması ve buna ilişkin sözleşmelerin bilinmesi, Çalışmada ayrıca Rehine sözleşmesinin İslam şeriat'in hükümlerinde caiz olarak adlandırılan diğer sözleşmelerin hükümleri ve biçimleri aracılığıyla hukuki açıdan uyarlanması analiz edilmiş, ayrıca bunun hukuki kavramı ve sadakat satışı gibi diğer benzer sözleşmelerden farkı da açıklanmıştır, Bu çalışmanın önemi, bu tür sözleşmelerin yayılmasının etkilerini tahmin ederek, bunları düzeltmeye çalışmak, Çalışma,aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sonuç üretti: İpotek sözleşmesinin şeriat hukukuna uyarlanması yoluyla caiz olması ve İslam hukukunda diğer caiz sözleşmelerin esasları arasına yerleştirilmesi, ve Rehine sözleşmesi, taraflardan birinin satışa ilişkin sözünü söylemesi ve iradesinin bu yönde olması durumunda, ipotek satışıdır, ve kira bedeli, taraflar arasında başka bir sözleşmede bulunuyorsa ve herhangi bir danışıklı dövüş veya kayırmacılık yoksa, sözleşme caizdir, ve Rehine sözleşmesinde ipotek hükümlerinin uygulanması, onu geçersiz bir sözleşme haline getirir, Çalışmada ayrıca Rehine sözleşmesi hükümlerinin ihtilafları ve bilgisizliği önleyecek şekilde şeriat hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi ve açıklığa kavuşturulması konusunda kanunun ve Fetva Kurumunun müdahale etmesi gerektiği önerildi, şehirde hakim olan geleneği dikkate alarak.
Özet (Çeviri)
The study dealt with the Arrahniyya contract in force in the city of Aleppo, that people have known it for many years, and this study aimed to Defining the Arrahniyya contract, explaining its applicable forms and formulas, and knowing the contracts related to it, The also analyzed the jurisprudential adaptation of the Arrahniyya contract through the provisions and forms of other so-called permissible contracts in Islamic law, and also explained the jurisprudential concept of it and its distinction from other similar contracts, such as a commitment sale. The importance of this study is to extrapolate the effects of the spread of such contracts and try to correct them.The study produced many results, including: Permissibility of the Arrahniyya contract through its jurisprudential adaptation and placing it among the principles of other permissible contracts in Islamic law and Arrahniyya contract is a fulfillment sale if one of the contracting parties utters the word about the sale and their will goes towards it and If the rent is between the contracting parties in another contract and there is no collusion or favouritism, then the contract is permissiblel, also affecting the mortgage provisions on the Arrahniyya contract makes it an invalid contract, and the study also recommended the need for the law and the Fatwa Authority to intervene in regulating and clarifying the provisions of the Arrahniyya e contract in a way that avoids disputes and ignorance in accordance with the provisions of Sharia, taking into account the prevailing custom in the city.