N-fenil-N′-(4-piridinilmetil)üre türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve meme kanseri hücre hatlarında sitotoksik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, characterization, and evaluation of cytotoxic activities of N-phenyl-N′-(4-pyridylmethyl) urea derivatives in breast cancer cell lines
- Tez No: 1013180
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL DİLEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diarylüre Türevleri, Sentez, Meme Kanseri, Sitotoksik Aktivite, Diarylurea Derivatives, Synthesis, Breast Cancer, Cytotoxic Activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni N-fenil-N′-(4-piridinilmetil)üre türevleri tasarlanıp sentezlenmiş; elde edilen bileşiklerin antikanser potansiyeli, in vitro hücre kültürü temelli sitotoksisite analizleri ile kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, farklı sübstitüe fenil / alkil izosiyanatların uygun reaksiyon koşullarında piridin-4-ilmetil amin ile reaksiyona sokulmasıyla hedef bileşikler sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları, ¹H NMR, ¹³C NMR ve yüksek çözünürlüklü kütle spektrometrisi (HRMS) analizleri ile doğrulanmıştır. Sentezlenen bileşiklerin in vitro sitotoksik etkileri, östrojen reseptörü pozitif meme kanseri hücre hattı MCF-7, üçlü negatif meme kanseri hücre hattı MDA-MB-231 ve sağlıklı fibroblast hücre hattı L929 üzerinde MTT yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bileşiklerin sitotoksik aktiviteleri IC50 değerleri üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, bileşiklerin genel olarak orta–düşük düzeyde sitotoksik aktivite sergilediğini göstermiştir. Sentezlenen bileşikler arasında, en iyi aktivite sonuçları PPU1 ve PPU7 türevlerinde gözlenmiştir. Bununla birlikte, sentezlenen tüm bileşiklerin referans ilaçlar olan cisplatin ve sorafenibe kıyasla daha düşük sitotoksik etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bileşiklerin sağlıklı L929 hücre hattı üzerindeki etkilerinin kanser hücreleri ile benzer düzeyde olması, seçiciliklerinin sınırlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum, mevcut yapıların biyolojik etkinlik açısından geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak, N-fenil-N′-(4-piridinilmetil) üre iskeletinin mevcut formuyla güçlü ve seçici bir antikanser etkinlik sergilemediği; ancak rasyonel yapısal modifikasyonlarla optimize edilebilecek ve geliştirmeye açık bir farmakofor sunduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, novel N-phenyl-N′-(4-pyridinylmethyl)urea derivatives were designed and synthesized, and their anticancer potential was comprehensively evaluated through in vitro cell culture-based cytotoxicity analyses. Within this scope, the target compounds were synthesized by reacting various substituted phenyl/alkyl isocyanates with pyridin-4-ylmethylamine under appropriate reaction conditions. The structures of the obtained compounds were confirmed by ¹H NMR, ¹³C NMR, and high-resolution mass spectrometry (HRMS) analyses. The in vitro cytotoxic effects of the synthesized compounds were evaluated using the MTT assay on estrogen receptor-positive breast cancer cell line MCF-7, triple-negative breast cancer cell line MDA-MB-231, and healthy fibroblast cell line L929. The cytotoxic activities of the compounds were analyzed based on their IC₅₀ values. The obtained results indicated that the compounds generally exhibited moderate to low levels of cytotoxic activity. Among the synthesized derivatives, the best activity was observed for PPU1 and PPU7 compounds. However, all synthesized compounds demonstrated lower cytotoxic effects compared to the reference drugs cisplatin and sorafenib. Additionally, the similar levels of activity observed on healthy L929 cells and cancer cell lines indicated limited selectivity of the compounds. This finding suggests that the current structures require further optimization in terms of biological activity. In conclusion, the N-phenyl-N′-(4-pyridinylmethyl)urea scaffold, in its current form, does not exhibit strong and selective anticancer activity; however, it represents a promising pharmacophore that can be optimized and further developed through rational structural modifications.