The human supremacy paradigm: Tracing Christopher Marlowe's Doctor Faustus in Daniel Quinn's Ishmael
İnsan üstünlüğü paradigması: Daniel Quinn'in İsmail'inde Christopher Marlowe'un Doktor Faustus'unun izini sürmek
- Tez No: 1013255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, English Language and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Amerikan romanı, Batı felsefesi, Ekolojik çevre, İngiliz edebiyatı, İngiliz tiyatrosu, İnsan-çevre ilişkisi, American novel, Western philosophy, Ecological environment, English literature, British theater, Human-environment relationship
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez; 21. Yüzyıldaki tahakküm, baskı ve gezegensel yıkımın kökeninin derinlere yerleşmiş kültürel bir anlatıda yattığını savunmaktadır: İnsan Üstünlüğü Paradigması. Bu paradigmaya göre insanlar; diğer tüm canlılardan ontolojik olarak ayrı, doğal olarak üstün ve yaşayan dünyaya hükmetmek için ilahî olarak yetkilendirilmiş varlıklardır. Bu yanlış inanç, insanlara diğer varlıkların maruz kaldığı sonuçları gözetmeksizin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme izni vermektedir. Felsefe, edebiyat, jeoloji ve anlatı biliminden yararlanan disiplinlerarası bir yaklaşımla bu çalışma; söz konusu paradigmayı rasyonel, erkek, Batılı insanı varoluşun zirvesine konumlandıran bir yaklaşım olan ve doğayı, insan dışı varlıkları ve bu kriterlerin dışında kalan her şeyi ontolojik olarak ikincil bir konuma indirgeyen antroposentrizm (insanmerkezcilik) algısı ile birlikte çalışmaktadır. Bu kavramlar; Christopher Marlowe'un Doktor Faustus (y. 1592) ve Daniel Quinn'in İsmail (1992) adlı eserleri, özellikle Quinn'in“Alan”(Taker) kavramı aracılığıyla açığa çıkarılmakta ve“insan üstünlüğü”nün ontolojik bir gerçeklik değil hayali bir kurgu, bir yanılgı ve yüzyıllar boyunca güvenilen ve sürdürülen bir anlatı olduğunu ortaya koymaktadır. Doktor Faustus'u İsmail'de izlemek, insan üstünlüğü paradigmasının insan varoluşunun kaçınılmaz bir özelliği değil, bir hikâye olduğunu ve hikâyelerin değiştirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis argues that the root of domination, oppression, and planetary devastation in the 21st century lies in a deep-seated cultural narrative: the Human Supremacy Paradigm, the hegemonic belief that humans are ontologically distinct from, inherently superior to, and divinely authorized to dominate the rest of the living world, a misbelief that grants humans a license to act in their own interests, regardless of the consequences for other beings. Employing an interdisciplinary approach drawing from philosophy, literature, geology, and narrative, this study traces this paradigm, in parallel with anthropocentrism, a concept that positions the rational, male, Western human at the pinnacle of existence, thereby rendering nature, non-human beings, and all that falls outside these criteria, ontologically secondary. These concepts are exposed and examined through Christopher Marlowe's Doctor Faustus (c. 1592) and Daniel Quinn's Ishmael (1992), particularly through Quinn's“Taker”framework, reveal that“human supremacy”is not an ontological reality but an imaginary construct, a misconception, and a narrative relied upon and perpetuated across centuries. Tracing Doctor Faustus in Ishmael shows that the human supremacy paradigm is not an inevitable feature of human existence but a story, and stories can be changed.