Neoliberal dönemde Türkiye'de sağlık sisteminin piyasalaşması
Marketization of the health system in Turkey in the neoliberal era
  1. Tez No: 1013307
  2. Yazar: ÖZGÜR BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UTKU ERDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hastaneleri, Sosyal devlet, Social state
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkelerin sağlıklı nesiller yetiştirebilmesi, içinde bulundukları sosyo-politik koşullara uygun sağlık politikalarının geliştirilmesiyle mümkündür. 1980 sonrası dönemde küresel ölçekte etkisini artıran neoliberal politikalar, Türkiye'de de sağlık sisteminin yeniden yapılandırılmasına zemin hazırlamıştır. Bu dönüşüm, 2003 yılında uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kurumsal bir nitelik kazanmıştır. Bu çalışma, neoliberal dönüşümün Türk sağlık sistemi üzerindeki etkilerini; çıkarılan yasal düzenlemeler, uygulanan politikalar ve ortaya çıkan yapısal sorunlar bağlamında incelemektedir. Literatür taraması ve ilgili istatistiksel veriler ışığında yapılan değerlendirmeler, sağlık hizmetlerinin kamusal bir hak olma anlayıştan uzaklaşarak piyasa mekanizmalarına dayalı bir yapıya evrildiğini göstermektedir. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular, sağlık hizmetlerinin finansman ve sunum yapısında önemli değişimlerin yaşandığını; katkı payları, performans sistemi, kamu-özel ortaklığı modeli ile yapılan şehir hastaneleri ve özel sektörün artan rolü ile birlikte hizmetin giderek piyasa dinamikleri çerçevesinde şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, neoliberal dönüşüm sürecinde sağlığın kamusal temelli bir hak olmaktan uzaklaştırılarak ekonomik bir hizmet alanına dönüştürüldüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The ability of nations to raise healthy generations depends on the development of health policies aligned with their prevailing socio-political conditions. Neoliberal policies, which gained significant momentum on a global scale in the post-1980 period, laid the groundwork for the restructuring of the health system in Turkey as well. This transformation acquired an institutional character with the implementation of the Health Transformation Program in 2003. This study examines the effects of neoliberal transformation on the Turkish health system within the context of legislative reforms, implemented policies, and the structural problems that have emerged as a result. Assessments conducted through a literature review and analysis of relevant statistical data indicate that health services have progressively diverged from the understanding of healthcare as a public right, evolving instead toward a market-based structure. The findings obtained within the scope of this study reveal that significant changes have occurred in the financing and delivery of health services, and that, alongside co-payments, the performance-based payment system, city hospitals constructed under the public-private partnership model, and the growing role of the private sector, healthcare has increasingly come to be shaped by market dynamics. This study demonstrates that, throughout the neoliberal transformation process, health has been divested of its status as a publicly grounded right and converted into a domain of economic service provision.