Ortopedik cerrahi geçirecek hastalara sanal gerçeklik gözlüğü ile yapılan ameliyathane tanıtımının anksiyete, cerrahi korku ve memnuniyet düzeyi üzerine etkisi
The effect of virtual reality-based operating room orientation on anxiety, surgical fear, and patient satisfaction among patients undergoing orthopedic surgery
  1. Tez No: 1013311
  2. Yazar: RANA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONAY GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Cerrahi, Hemşirelik, Korku, Sanal Gerçeklik, Anxiety, Fear, Nursing, Surgery, Virtual Reality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı artroskopik yöntemle ortopedik cerrahi geçirecek hastalara sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak yapılan ameliyathane tanıtımının, anksiyete, cerrahi korku, ameliyat sonrası ağrı, memnuniyet düzeyi ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü bu araştırma, Temmuz 2025-Ekim 2025 tarihleri arasında İstanbul'daki bir özel hastanede artroskopik cerrahi planlanan 60 hasta ile yürütüldü. Hastalar sanal gerçeklik grubu (n=30) ve kontrol grubu (n=30) olarak iki gruba ayrıldı. Araştırma verileri Hasta Tanıtım Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Cerrahi Korku Ölçeği, Sayısal Derecelendirme Ölçeği ve Fizyolojik Parametreler İzlem Formu ve elekrodermal aktivite ölçüm sistemi ile toplandı. Bulgular: Girişim öncesinde grupların sürekli kaygı düzeylerinin benzer olduğu belirlendi. Durumluk kaygı düzeylerinin ise tüm ölçüm zamanlarında girişim grubunda daha düşük olduğu saptandı (p<0.05). Cerrahi Korku Ölçeği puanlarının girişim grubunda müdahale sonrası ve ameliyat günü ameliyat öncesinde daha düşük olduğu bulundu (p<0,05). Fizyolojik parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), girişim grubunda ameliyat sonrası ağrı düzeyinin daha düşük, memnuniyet düzeyinin ise daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Artroskopik yöntemle ortopedik cerrahi planlanan hastalara sanal gerçeklik gözlüğü ile yapılan ameliyathane tanıtımının cerrahi korku ve ameliyat sonrası ağrı düzeyilerini azaltırken, hasta memnuniyetini artırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to evaluate the effects of virtual reality-based operating room orientation on anxiety, surgical fear, postoperative pain, satisfaction, and physiological parameters in patients undergoing arthroscopic surgery. Materials and Methods: This randomized controlled study was conducted between July 2025 and October 2025 in a private hospital in Istanbul with 60 patients scheduled for arthroscopic surgery. The patients were assigned to two groups: the virtual reality group (n=30) and the control group (n=30). Data were collected during the pre-intervention, post-intervention, pre-operative, and post-operative periods using the Patient Information Form, the State-Trait Anxiety Inventory, the Surgical Fear Questionnaire, the Numeric Rating Scale, and the Physiological Parameters Monitoring Form and an electrodermal activity measurement system. Results: Prior to the intervention, trait anxiety levels were comparable between the groups. State anxiety levels were lower in the intervention group at all assessment points (p<0.05). Surgical Fear Questionnaire scores were lower in the intervention group at the post-intervention assessment and on the day of surgery prior to the operation (p<0.05). Although no significant between-group difference was found in physiological parameters (p>0.05), postoperative pain levels were lower and satisfaction levels were higher in the intervention group (p<0.05). Conclusion: Virtual reality-based operating room orientation reduced surgical fear and postoperative pain while increasing patient satisfaction in patients scheduled for arthroscopic surgery.