İşârî tefsir geleneğinde Usûl-i Selâse (Bursevî örneği)
Usūl-i Selāse in the tradition of ishārī tafsīr (the case of Bursevī)
  1. Tez No: 1013354
  2. Yazar: ALPARSLAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATTİN HANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mead, Nübüvvet, Ruhu`l Beyan, Tevhid, Usul-i selase, İşari tefsir, Mead, Ruhu`l-Bayan, Tevhid, Usul-i selase, Implicit interpretation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sünnî kelâm geleneği, inanç esaslarını“usûl-i selâse”(tevhîd, nübüvvet, meâd) kavramları etrafında şekillendirmiştir. Tasavvuf geleneği ise bu ilkeleri keşf, ilham ve manevi tecrübe ile yorumlayarak onlara farklı bir boyut kazandırmaya çalışmıştır. İşârî tefsir, Kur'ân'ın zâhir ve bâtın katmanları arasında bir denge kurduğunu iddia ederek vahyin çok katmanlı anlam dünyasına nüfuz etmeyi hedeflemiştir. Sûfîler tevhîd, nübüvvet ve meâd ilkelerini sûfî bir perspektifle yeniden yorumlamıştır. Bu çalışma ile işârî tefsir geleneğinde usûl-i selâsenin nasıl algılanıp yorumlandığı, İsmâil Hakkı Bursevî'nin Rûhu'l-Beyân tefsiri merkeze alınarak incelenmiştir. Aynı zamanda Bursevî'nin tevhîd, nübüvvet ve meâd anlayışının kelâmî birikimle tasavvufî tecrübeyi ne ölçüde bütünleştirdiği sorgulanmıştır. Araştırmada Bursevî'nin Sünnî kelâmın doktrinel çerçevesini muhafaza etmekle birlikte bu ilkeleri vahdet-i vücûd eksenli bir perspektifle derinleştirme yoluna gittiği görülmüştür. Tevhîd anlayışında Allah'ın mutlak birliği ontolojik bir zeminde işlenmiştir. Nübüvvet anlayışında hakikât-i Muhammediyye ve velâyet kavramları merkeze alınmıştır. Meâd ise ruhun aslî kaynağına dönüşü olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sunni theological tradition has shaped the principles of faith around the concepts of“usûl al-selâse”(tawḥīd, prophethood, eschatology). The Sufi tradition, on the other hand, has attempted to give these principles a different dimension by interpreting them through discovery (kashf), inspiration (ilhām), and spiritual experience. Ishārī exegesis has aimed to penetrate the multi-layered world of meaning of revelation by claiming to establish a balance between the ẓāhir and bāṭin layers of the Qur'an. The Sufis have reinterpreted the principles of tawḥīd, prophethood, and eschatology from a Sufi perspective. In this study, how usûl al-selâse is perceived and interpreted in the tradition of ishārī exegesis has been examined by taking İsmâil Hakkı Bursevî's commentary Rûhu'l-Beyân as the basis. At the same time, it has been questioned to what extent Bursevî's understanding of tawḥīd, prophethood, and eschatology integrates theological knowledge with Sufi experience. In the research, it has been observed that while Bursevî preserves the doctrinal framework of Sunni theology, he tends to deepen these principles from a perspective centered on waḥdat al-wujūd. In his understanding of tawḥīd, the absolute unity of God has been treated on an ontological ground. In his understanding of prophethood, the concepts of ḥaqīqat al-Muḥammadiyya and walāya have been taken as central. Eschatology, on the other hand, has been interpreted as the return of the soul to its original source.