Nörotrofik P75 reseptörünün pentilentetrazol (PTZ) ile oluşturulmuş epilepsideki rolünün incelenmesi
Investigation of the role of neurotrophic P75 receptor in pentylenetetrazole (PTZ) induced epilepsy
  1. Tez No: 1013392
  2. Yazar: ESRA KABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELCEN ABİDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrofizyoloji, Epilepsi, Nörotrofinler, Pentilentetrazol, Electrophysiology, Epilepsy, Neurotrophins, Pentylenetetrazole
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
Özet
Epilepsi tekrarlayan nöbetlerle karakterize olan ve dünyada %1 nüfusu etkileyen nörolojik bir bozukluktur. Epilepsiye sebep olan ve altında yatan mekanizmalar daha tam olarak çözülmüş değildir. Ayrıca epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri ve ilaçlara dirençli epilepsi türlerinden dolayı yeni ilaç arayışları da devam etmektedir. Pentilentetrazol (PTZ) tutuşma (kindling) modeli epilepsi çalışmalarında yaygınlıkla kullanılan modellerden bir tanesidir ve insanlardaki kronik epilepsi bozukluğunu modellemektedir. Nörotrofik faktörler, merkezi sinir sisteminde, uzun süreli yapısal gelişim ve adaptif cevaplardan sorumlu nöromodülatör peptitlerdir. P75 reseptörü, nörotrofik faktörlere afinitesi olan fakat özellikle proBDNF'nin bağlandığı bir reseptördür. P75 ve yolaklarının epilepsi ile ilişkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmamızda p75 reseptörünün, PTZ ile oluşturulmuş epileptik nöbetlere ve sonrasında gelişen biyokimyasal değişiklere etkisi, bir p75 reseptör antagonisti olan LM11A-31 kimyasalı kullanılarak araştırıldı. Bu amaçla farelere gün aşırı 35 mg/kg PTZ intraperitonal (i.p.) enjekte edilerek kronik epilepsi oluşturmaları sağlandı. Bu süreç her enjeksiyondan sonra davranış skorlaması ile takip edildi. P75 reseptörünün etkilerinin tanımlanabilmesi için farelere PTZ enjeksiyonuna başlamadan 7 gün önce ve PTZ uygulaması boyunca gün aşırı 50 mg/kg LM11A-31 i.p. olarak verildi. Farelerde kronik epilepsi oluştuktan sonra (yaklaşık 10-11 PTZ enjeksiyonu, 21 gün) farelere son LM11A-31 ve PTZ dozu uygulanıp, farelerden elektrokortikografi (ECoG) kayıtları alındı. Dekapitasyondan sonra beyinlerinde biyokimyasal parametreler (PSD-95, Synaptophysin, TNF-alfa, IL-6) analiz edildi. ECoG kayıtlarında güç spektrum analizleri, epileptik olayların frekansları, süreleri, genlikleri gruplar arasında karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a neurological disorder characterized by recurrent seizures and affects 1% of the population in the world. The mechanisms that cause and underlie epilepsy have not yet been fully resolved. In addition, the search for new drugs continues due to the side effects of drugs used in the treatment of epilepsy and drug-resistant types of epilepsy. For this reason, it is necessary to use animal models in epilepsy studies. PTZ kindling model is one of these models and it models chronic epilepsy disorder in humans. Neurotrophic factors are neuromodulatory peptides responsible for long-term structural development and adaptive responses in the central nervous system. The p75 receptor is a receptor that has affinity for neurotrophic factors, but to which proBDNF specifically binds. The relationship between p75 receptors and epilepsy is not fully understood. In this study, the effects of blocking the p75 receptor with the chemical LM11A-31 on epileptic events in PTZ kindled animals. For this purpose, 35 mg/kg PTZ will be injected intraperitoneally (i.p.) into mice every other day to create chronic epilepsy. This process will be monitored by behavioral scoring after each injection. To reveal the effects of P75 receptor blockade, 50 mg/kg LM11A-31will be administered (i.p.) every other day starting 7 days before the first PTZ injection and continue throughout PTZ administration. After the mice are fully kindled (approximately 21 days, 10-11 PTZ injections), electrocorticograms (ECoG) of the mice will be recorded after the last dose of LM11A-31 and PTZ is administered to the mice. After decapitation, biochemical parameters (PSD-95, Synaptophysin, TNF-alpha, IL-6) will be analyzed in the mice brains. Power spectrum analysis in ECoG recordings, frequencies, durations and amplitudes of epileptic events will be compared between groups.